Édesburgonya: neve alapján burgonya, mégsem az, színe és édeskés íze szerint inkább a sütőtökre hasonlít, de ezzel a zöldséggel sincs egy növénytani csoportban, csupán a burgonyavirágúak rendjébe tartozik. Gumós külleme miatt hívják burgonyának a legtöbbször sárga húsú, eredetileg Közép-Amerikából származó batátát. Több megjelenési formája létezik, a lila húsú változata is igen kedvelt. Legelterjedtebb felhasználása az olajban sütött hasábburgonya, mi most ebből a skatulyából szeretnénk kihúzni!
Kattintsatok a galériára, és a márciusig tartó batátaszezont kihasználva készítsetek minél több fogást belőle!

Crème brûlée-imádók, figyelem!
Ezt az édesburgonyára ültetett, kiskanállal betörhető tetejű desszertet ne hagyjátok figyelem nélkül! Mentsétek le, vagy azonnal próbáljátok ki, ha lapul akár egy sárga gumó is a zöldséges kosárkátokban. Ha már nem bírjátok kivárni, hogy elkészüljön, akkor a sütési időt fel lehet gyorsítani úgy, ha mikrohullámú sütőbe teszitek az édesburgonyát pár percre, csak utána helyezitek a sütőtálcára félbevágva. Sok újhullámos változata létezik ennek a crème brûlée-nek, de talán ez az egyik legizgalmasabb gasztroélmény!
Mit készíts még édesburgonya felhasználásával?
Curryt, paprikás krumplit, pitét és brownie-t, rakottast, vagy franciásan gratint. Süsd együtt hússal, más zöldségekkel. Pürézd bele az amcsi palacsinta, a pogácsa vagy a gnocchi tésztájába!
Fotók és receptek: Bagdi Gréta
Crème brûlée édesburgonyában – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: