Narancsos és citromos fánktekercs – Ilyen olajban süsd a legfinomabb illatokért

Pufi, roppanós fánkcsigák Olaszországból! Az illatfelhő garantált, főleg, ha mogyoróolajban sütöd!

A türelem egy nagyon jó tulajdonság, és elengedhetetlen ahhoz, hogy ezeket a citrushéjtól illatozó fánkcsigákat elkészíthesd. A kelesztés időigényes folyamat, de ezen kívül, ha jó állagú a tésztád, minden úgy megy, mint a karikacsapás. Érdemes mind a két déligyümölcsöt bevetni a töltelékhez. Kívülről nehéz eldönteni, vajon melyiket kóstolod, nem derül ki, vajon citromos vagy narancsos-e, de legyen csak meglepetés minden harapás, ettől még izgalmasabb a falatozás!

Fánktekercsek Olaszországból - receptért kattints a képre!

Liszt

Az olasz tészták készítésének egyik legfontosabb alapköve a felhasznált liszt minősége. Nagyon kényesen odafigyelnek arra, hogy az egyes tésztaféleségekhez a megfelelő őrlésű, sikértartalmú készítményt használják fel. Ehhez a recepthez nem 00-ás pizzalisztet, hanem sima egynullás „0” lisztet szükséges beszereznünk. Magyar viszonylatban ez talán a BL51-esnek felel meg, de ha van lehetőségünk, akkor keressünk eredeti olasz terméket, hiszen nem mindegy, hogy a búzanövényt hány órában érte a napsugárzás. Ez Itáliában valószínűsíthetően minden bizonnyal bőséges napi óraszámban megtörtént. Ezek alapján teljesen más jellegű liszteket találhatunk a hazai termékek között. Ez nem azt jelenti, hogy a magyar lisztek rosszabbak lennének, csak annyit, hogy más körülmények között termesztett típusú búzából készülnek. Minden nemzet lisztjei között találhatunk magas és pocsék minőségű terméket, megéri a jó nevű nagyobb, vagy hagyománnyal bíró kisebb gyártók termékei között keresgélni.

Tipp: a vajat kisebb adagokban add a bekevert tésztához, ettől lesz szép fényes és megfelelő állagú.

Élesztős tészta

Fontos megemlíteni, hogy friss élesztővel érdemes kidolgozni a sütink tésztáját, de ez magával értetődő, hiszen ettől lesz olyan szuper az állaga, amivel egyszerűen lehet majd dolgozni. Csoda nézni, ahogy az élesztő a dolgát végzi, a finomra őrölt lisztes tésztát a fellegekbe emeli. Ha mégis csak szárított élesztőnk lenne, akkor kétórás a pihentetési idő, friss élesztővel elég egy-másfél óra erre. A tésztát kivajazott tálban tehetjük a melegítés nélküli sütőbe, vagy konyharuhával letakarva a pulton is hagyhatjuk, ha nem túl hideg a konyhánk. A lényeg, hogy legalább a kétszeresére keljen.

Tetszőleges likőrrel, alkoholos itallal, mint például a törköly- vagy más pálinka, esetleg édes desszert borral dúsíthatjuk a tésztát, ettől még finomabb illatokat és ízhatást tudunk elérni.

Citrusos töltelék

Soknak tűnhet a 200 gramm cukor az egyes tekercsek töltelékéhez, de ezt majd érdemes sütés után eldönteni. Három-három citrom és narancs héjára lesz szükség, nem kellenek óriások, de legyen szép, egészséges héjuk, ezt reszeljük a cukorhoz, amiből érdemes finomított szeműt használni. A cukrot jól keverjük el a héjjal, és hagyjuk fél-egy órát pihenni, eközben a fánktészta úgyis kel, tehát lesz időnk minderre.

Nyújtás, szeletelés

A tésztát két részre vágjuk és golyóba gyúrjuk. Egyenként 36-40 cm-es téglalapba nyújtjuk. Ez a méret azért fontos, hogy körülbelül 16 darab csiga jöjjön ki mindegyik rúdból. A töleléket úgy kenjük, oszlassuk el a tészta felületén, hogy a két hosszabbik végén hagyjunk ki egy centit, amit majd vizes kézzel megkenünk, ez segít majd feltekerés után összeragasztani a végeket. Konyhai damillal vagy erős cérnával tudunk szép szeleteket vágni a tésztából, ezek legyenek maximum 1,5-2 centisek.

Olasz fánkcsigák - recepért kattints a képre!

Második dagasztás

A töltött csigákat egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük egymástól messzebb, és mehetnek vissza a sütőbe, amit nem kapcsolunk be, vagy meleg helyre, hogy újból kelhessenek kicsit. Ez azért fontos mozzanat, mert miközben dagad a tészta, körbefogja tölteléket, és sütés közben nem folyik ki belőle.

Tipp: a fánktekercseket sütőben is elkészítheted, csak kend le kikevert tojássárgájával a tészta tetejét!

Sütés

Használjunk mogyoróolajat. Egyrészről azért, mert az olaszok is ezt használják az édességek, fánkok sütéséhez, másrészről, mert egyáltalán nem lesz olyan durva olajszag tőle egy hétig a lakásban, sőt, nagyon kellemes finom illatokat áraszt bugyogás közben. A citrushéjak ezt még csak tetézik. Figyeljünk arra, hogy a csigák jól legyenek összeragasztva, különben kinyílnak, és egy hosszú hurkában sülnek csak meg. Sütés közben, főleg, ha nem kelt eleget a tészta a töltelékkel, a cukros citrushéj egy része távozik, ezért kanállal locsoljuk meg a csigákat, így olvasztva visszalocsolhatjuk rájuk a finom részeket, ettől lesznek még szebbek és csillogóbbak a fánktekercseink.

Ezeket a fánkcsigákat minden nap megennéd - receptért kattints a képre!

Tálalás

Olyan mutatósak és ízletesek lesznek az olasz fánkcsodák, hogy igazából semmi más nem szükséges a tálalásukhoz. Melegen kínálhatjuk őket, a lényeg, hogy ne papírtörlőn csepegtessük, hanem rácson, vagy csak tegyük át a csepegtető tányérról egy kínálótálra őket, mert különben vagy a papír ragad rájuk, vagy egymáshoz tapadnak a cukros felületük miatt.  

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Olasz fánkcsigák – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...