A türelem egy nagyon jó tulajdonság, és elengedhetetlen ahhoz, hogy ezeket a citrushéjtól illatozó fánkcsigákat elkészíthesd. A kelesztés időigényes folyamat, de ezen kívül, ha jó állagú a tésztád, minden úgy megy, mint a karikacsapás. Érdemes mind a két déligyümölcsöt bevetni a töltelékhez. Kívülről nehéz eldönteni, vajon melyiket kóstolod, nem derül ki, vajon citromos vagy narancsos-e, de legyen csak meglepetés minden harapás, ettől még izgalmasabb a falatozás!
Liszt
Az olasz tészták készítésének egyik legfontosabb alapköve a felhasznált liszt minősége. Nagyon kényesen odafigyelnek arra, hogy az egyes tésztaféleségekhez a megfelelő őrlésű, sikértartalmú készítményt használják fel. Ehhez a recepthez nem 00-ás pizzalisztet, hanem sima egynullás „0” lisztet szükséges beszereznünk. Magyar viszonylatban ez talán a BL51-esnek felel meg, de ha van lehetőségünk, akkor keressünk eredeti olasz terméket, hiszen nem mindegy, hogy a búzanövényt hány órában érte a napsugárzás. Ez Itáliában valószínűsíthetően minden bizonnyal bőséges napi óraszámban megtörtént. Ezek alapján teljesen más jellegű liszteket találhatunk a hazai termékek között. Ez nem azt jelenti, hogy a magyar lisztek rosszabbak lennének, csak annyit, hogy más körülmények között termesztett típusú búzából készülnek. Minden nemzet lisztjei között találhatunk magas és pocsék minőségű terméket, megéri a jó nevű nagyobb, vagy hagyománnyal bíró kisebb gyártók termékei között keresgélni.
Tipp: a vajat kisebb adagokban add a bekevert tésztához, ettől lesz szép fényes és megfelelő állagú.
Élesztős tészta
Fontos megemlíteni, hogy friss élesztővel érdemes kidolgozni a sütink tésztáját, de ez magával értetődő, hiszen ettől lesz olyan szuper az állaga, amivel egyszerűen lehet majd dolgozni. Csoda nézni, ahogy az élesztő a dolgát végzi, a finomra őrölt lisztes tésztát a fellegekbe emeli. Ha mégis csak szárított élesztőnk lenne, akkor kétórás a pihentetési idő, friss élesztővel elég egy-másfél óra erre. A tésztát kivajazott tálban tehetjük a melegítés nélküli sütőbe, vagy konyharuhával letakarva a pulton is hagyhatjuk, ha nem túl hideg a konyhánk. A lényeg, hogy legalább a kétszeresére keljen.
Tetszőleges likőrrel, alkoholos itallal, mint például a törköly- vagy más pálinka, esetleg édes desszert borral dúsíthatjuk a tésztát, ettől még finomabb illatokat és ízhatást tudunk elérni.
Citrusos töltelék
Soknak tűnhet a 200 gramm cukor az egyes tekercsek töltelékéhez, de ezt majd érdemes sütés után eldönteni. Három-három citrom és narancs héjára lesz szükség, nem kellenek óriások, de legyen szép, egészséges héjuk, ezt reszeljük a cukorhoz, amiből érdemes finomított szeműt használni. A cukrot jól keverjük el a héjjal, és hagyjuk fél-egy órát pihenni, eközben a fánktészta úgyis kel, tehát lesz időnk minderre.
Nyújtás, szeletelés
A tésztát két részre vágjuk és golyóba gyúrjuk. Egyenként 36-40 cm-es téglalapba nyújtjuk. Ez a méret azért fontos, hogy körülbelül 16 darab csiga jöjjön ki mindegyik rúdból. A töleléket úgy kenjük, oszlassuk el a tészta felületén, hogy a két hosszabbik végén hagyjunk ki egy centit, amit majd vizes kézzel megkenünk, ez segít majd feltekerés után összeragasztani a végeket. Konyhai damillal vagy erős cérnával tudunk szép szeleteket vágni a tésztából, ezek legyenek maximum 1,5-2 centisek.
Második dagasztás
A töltött csigákat egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük egymástól messzebb, és mehetnek vissza a sütőbe, amit nem kapcsolunk be, vagy meleg helyre, hogy újból kelhessenek kicsit. Ez azért fontos mozzanat, mert miközben dagad a tészta, körbefogja tölteléket, és sütés közben nem folyik ki belőle.
Tipp: a fánktekercseket sütőben is elkészítheted, csak kend le kikevert tojássárgájával a tészta tetejét!
Sütés
Használjunk mogyoróolajat. Egyrészről azért, mert az olaszok is ezt használják az édességek, fánkok sütéséhez, másrészről, mert egyáltalán nem lesz olyan durva olajszag tőle egy hétig a lakásban, sőt, nagyon kellemes finom illatokat áraszt bugyogás közben. A citrushéjak ezt még csak tetézik. Figyeljünk arra, hogy a csigák jól legyenek összeragasztva, különben kinyílnak, és egy hosszú hurkában sülnek csak meg. Sütés közben, főleg, ha nem kelt eleget a tészta a töltelékkel, a cukros citrushéj egy része távozik, ezért kanállal locsoljuk meg a csigákat, így olvasztva visszalocsolhatjuk rájuk a finom részeket, ettől lesznek még szebbek és csillogóbbak a fánktekercseink.
Tálalás
Olyan mutatósak és ízletesek lesznek az olasz fánkcsodák, hogy igazából semmi más nem szükséges a tálalásukhoz. Melegen kínálhatjuk őket, a lényeg, hogy ne papírtörlőn csepegtessük, hanem rácson, vagy csak tegyük át a csepegtető tányérról egy kínálótálra őket, mert különben vagy a papír ragad rájuk, vagy egymáshoz tapadnak a cukros felületük miatt.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Olasz fánkcsigák – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: