Olaszország a fánkok birodalma, a dolci, vagyis az édességek édenkertje, a kilencedik porcukorfelhő nagyhatalma, ezért és sok más gasztronómiai csodájáért látogatom én is elég gyakran. Mindig találok egy újabb fánkcsodát, amit aztán hazaérkezésem után el kell készítenem a saját kis konyhámban. Így aztán évente egy-két új olasz fánkrecepttel gyarapíthatom a Nosalty tárházát. Ezek közül válogattam egy kis csokorral, amiből mindenki találhat ínyérevalót, jó fánkkeresgetést!
Kattints a kisképre, és nyílik a fánkgaléria!
Olasz fánkok... melyik a kedvenced?
Olasz rózsafánk
A rózsavirágzat-formájú fánk egy kifejezetten izgalmas recept alapján készül, grappával vagy édes borral. Eredeti olasz karneváli desszert, amely nemcsak ízletes, esztétikus is. A klasszikus chiacchiere tésztarózsában való újjászületése. Magyar viszonylatban a csörögéhez hasonló az alaptésztája, a kinézete pedig a harasztra hajaz.
Citromos és narancsos fánkcsigák
Az arancini és a limoncini nem két moncsicsi neve: ezeket a cukortól fényesre sült fánkcsigákat hívják így. Ha elkészíted őket, az idei fánkszezon legjobb élményét élheted át, ne habozz, süss!
Csavart fánk
Bomboloni, vagyis sima, pufi, szalagos fánk helyett inkább próbáld ki a tekertet. Dupla csavart visz a fánkba és a farsangi fánkélményedbe.
Fodros csöröge
Gyermekkorunk legjobb farsangi élménye a nagyi által készített csöröge, amit csakis házi baracklekvárral szabad tálalni!
Chiacchiere - az olasz farsangi fánk
Olasz csörögének is hívhatnánk, ha nem lenne ilyen szuper neve, amit talán trécsnek, csit-csetnek vagy pletykának is fordíthatnánk. Egyből a szemünk előtt látjuk, ahogy az olasz nagyi a tesójával és a sógornőjével dumcsiznak a konyhában fánksütés közben.
Ricottás castagnole
A túrófánk olasz megfelelője, ahogy neve is mondja gesztenye nagyságú golyókat kell a tésztából golyózni, és gesztenyebarnára sütni. Egyszerű és imádnivaló lesz!
Olasz cukros fánk
Gyors és egyszerű fánktészta, nagyon cukros, nagyon olasz, az ujjadon pörgetheted.
Zeppole egyenesen Nápolyból
A +1-es indulónk a francia Eclair vagyis Ekler fánk olasz változata, melyen csodálatos, vaníliás cukrászkrém, vagyis crema pasticcera csigázik, ha ettél már finomat, na, ez az!
Ugye megtaláltad köztük az idei favoritod?
Fotók és receptek: Bagdi Gréta
Olasz rózsafánk – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: