Édes élet tojás nélkül

Korábban úgy viszonyultam a sütemények és desszertek szinte minden formájához, mint Gombóc Artúr a csokoládéhoz. Amikor négy hete eldöntöttem, hogy kipróbálom a zsírszegény, tisztán növényi táplálkozást, az egyik legnagyobb félelmem az volt, hogy ezekről az ételekről hogyan leszek képes lemondani.

Könnyebben ment, mint gondoltam, egyrészt azért, mert a rostban gazdag étrend mellett sokkal kevésbé kívánom az édességet. Másrészt egyáltalán nem kell róluk teljesen lemondani, hiszen tojás és cukor nélkül is rengeteg finomságot készíthetünk, ami heti két-három alkalommal nyugodtan belefér az étrendünkbe.

Minél kevesebb a tojás, annál könnyebb helyettesíteni

Általában elmondható, minél kevesebb tojás van az eredeti receptben, annál könnyebb helyettesíteni. 1-2 tojás egyszerűen kiváltható más alapanyaggal, a 6-8 tojásos koleszterinbombák átvariálásáról pedig jobb lemondani.

A különféle pohárkrémek, mousse-ok is könnyedén elkészíthetők tojás nélkül. Alapanyagul szolgálhat a semleges ízű selymes (silken) tofu akár lágy, akár keményebb változatban, de szimplán gyümölcsből is végtelen variációt készíthetünk. Ha a lefagyasztott banánhoz friss gyümölcsöt turmixolunk, máris kész a mesésen könnyű gyümölcshab. Lehet fordítva is: fagyasztott gyümölcsöt mixelünk banánnal, az eredmény ugyanaz.

Még több tojásmentes recept itt >>

Cherry Pie vega receptjei itt >>

A cikk sorozat első része: Veganista étrend – le a fogyókúrával!

A cikk sorozat második része:Veganista étrend – főzzük meg együtt!

Van, amikor a tojás színt ad azt ételnek, ilyenkor egy csipetnyi sáfrány is megteszi helyette. Szép sárga színt adhat a tésztának, ha a liszt egy részét vagy egészét kukoricaliszttel helyettesítjük, ami nem mellesleg élettanilag jobb is, mint a búzaliszt.

Linzerszerű tésztákhoz 1 tojás helyett adhatjuk 1 evőkanál őrölt lenmag és 2 evőkanál víz keverékét. Ugyanezt használhatjuk, ha zöldségfasírtot készítünk, de ebben az esetben kiválthatjuk a tojást étkezési keményítővel is.

Ha a tojás elsősorban kötőanyag szerepét tölti be a süteményben, használhatunk helyette banánt vagy cukrozatlan almaszószt. Utóbbit elkészíthetjük otthon, de készen is kapható egyes drogérialáncokban. 1 tojásnak egy fél banán vagy egy negyed mérőpohárnyi almaszósz felel meg. A banán kissé édesebbé teszi az alapreceptet, jobban kiérződik, míg az almaszósz semlegesebb, ezért a kész süteményben észrevehetetlenebb. Ezt érdemes a választáskor figyelembe venni. Bármelyiket is használjuk, adjunk a szokásosnál kicsivel több sütőport vagy szódabikarbónát a tésztához, hogy lazább legyen.

Hogy mivel helyettesítjük, attól is függ, mi az adott receptben a tojás szerepe? A piskótákban, habbá verve például levegősebbé, lazábbá teszi a tésztát. Ebben az esetben 1 tojást egy evőkanál semleges ízű olajjal váltsunk ki, valamint adjunk hozzá pici sütőport vagy szódabikarbónát.

Mikor mivel helyettesíthetjük?

{ RKÉP =78641,3}

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...