A tojásfőzés már-már művészet: mindenkinek megvan a maga kegyeltje, hiszen ki a keményre, ki a buggyantottra, ki a félig vagy teljesen lágyra esküszik, ezekhez pedig tudni érdemes a hozzá passzoló főzési időt. Megint más kérdés a tojáspucolás, ami szintén megosztó művelet tud lenni: a tojásfőzést követő, azonnali jéghideg fürdő alapvető praktika, de sokszor ez sem segít.
Ide kapcsolódik a következő trükk: öntsünk egy kevés ecetet a főzővízbe!
Hogyan működik az ecetes trükk?
Sokan hallottak már arról, hogy ecetet kell önteni a tojásfőző vízbe, de leginkább a buggyantott tojás esetében - ez azonban nem jelenti, hogy a sima keménytojás esetén ne lenne hasznos, sőt!
Mire jó az ecet?
Ha esetleg főzés közben megrepedne a tojáshéj, a vízbe öntött 1-2 evőkanál ecet megakadályozza a tojásfehérje szivárgását azáltal, hogy felgyorsítja a tojásfehérjék koagulációját, és lezárja a héjat.
+ az ecet további előnyei:
- az ecetben főzés hatására a tojás pucolása is zökkenőmentes lesz - könnyebben leválik a héj.
- az ecet (azaz a savas közeg) hatására a fehérje nem marad túl folyós, és a sárgája sem fő túl keményre és szárazra - pont kellő keménységű illetve lágyságú lesz a főtt tojásod fehérjéje illetve sárgája.
Érdekesség: ha sötét színű ecetet (pl. vörösborecetet) használsz, aszerint változhat a tojás színe is!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad: