Elő a farbával: ezért hasznos egy kis ecetben főzni a tojást

A tojásfőzős trükkökkel tele a padlás, mégis mindenkinek van egy kedvence, amit valójában használ, mert bevált neki. Azt például tudtad, miért raknak sokan ecetet a tojásfőzővízbe?

A tojásfőzés már-már művészet: mindenkinek megvan a maga kegyeltje, hiszen ki a keményre, ki a buggyantottra, ki a félig vagy teljesen lágyra esküszik, ezekhez pedig tudni érdemes a hozzá passzoló főzési időt. Megint más kérdés a tojáspucolás, ami szintén megosztó művelet tud lenni: a tojásfőzést követő, azonnali jéghideg fürdő alapvető praktika, de sokszor ez sem segít.

Ide kapcsolódik a következő trükk: öntsünk egy kevés ecetet a főzővízbe!

Tojásfőzés lábosban
Könnyeben pucolható és nem reped ki a tojás, ha ecettel főzöd

Hogyan működik az ecetes trükk?

Sokan hallottak már arról, hogy ecetet kell önteni a tojásfőző vízbe, de leginkább a buggyantott tojás esetében - ez azonban nem jelenti, hogy a sima keménytojás esetén ne lenne hasznos, sőt!

Mire jó az ecet?

Ha esetleg főzés közben megrepedne a tojáshéj, a vízbe öntött 1-2 evőkanál ecet megakadályozza a tojásfehérje szivárgását azáltal, hogy felgyorsítja a tojásfehérjék koagulációját, és lezárja a héjat.

+ az ecet további előnyei:

  • az ecetben főzés hatására a tojás pucolása is zökkenőmentes lesz - könnyebben leválik a héj.
  • az ecet (azaz a savas közeg) hatására a fehérje nem marad túl folyós, és a sárgája sem fő túl keményre és szárazra - pont kellő keménységű illetve lágyságú lesz a főtt tojásod fehérjéje illetve sárgája.

Érdekesség: ha sötét színű ecetet (pl. vörösborecetet) használsz, aszerint változhat a tojás színe is!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...