Újabb E-számos adalékanyagról derült ki, árt az egészségnek

Egy új kutatás szerint gluténérzékenységre hajlamosíthat a szóban forgó adalékanyag.

A francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRAE) kutatói és a kanadai McMaster Egyetem szakemberei nemrég arra keresték a választ, hogy az élelmiszerek csomagolásán E551 kóddal jelölt szilícium-dioxid kihatással lehet-e az étrendi fehérjékkel szembeni úgynevezett orális toleranciára, írja a Házipatika. A vizsgálatok végeztével arról számoltak be, hogy az E551 gluténérzékenységre hajlamosíthat.

Gluténérzékenységre hajlamosíthat az E551

Több mint 2600 feldolgozott élelmiszerben megtalálható az E551

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldala szerint az E551 vagy szilícium-dioxid egy csomósodás- és habzásgátló adalékanyag, amelyet szintetikusan állítanak elő. Legtöbbször desszertporokban és italporokban találkozhatunk vele, ám az INRAE véleménye szerint világszerte több mint 2600 feldolgozott élelmiszerben (például levesporok, fűszerek, gabona alapú csecsemőtápszerek, instant kávék, kakaóporok) megtalálható.

A korábban említett orális tolerancia egy nagyon fontos testi funkció, amely gátat szab annak, hogy immunrendszerünk gyulladásos reakciót indítson be azokkal a fehérjékkel szemben, amelyeket táplálékunkkal együtt viszünk be

– írja a cikk.

Az említett rendszer már születésünktől kezdve fontos szerepet tölt be, ám nem megfelelő működése ételallergiák, illetve olyan autoimmun betegségek kialakulásához vezethet, mint például a cöliákia, közismertebb nevén a lisztérzékenység.

Gluténérzékenységre hajlamosíthat az adalékanyag

Az Environmental Health Perspectives című folyóiratban megjelent kutatás során a francia-kanadai kutatócsoport egy kísérlet keretein belül három hónapig napi rendszerességgel adott szilícium-dioxidot egereknek.

A vizsgálat ideje alatt romlott az állatok orális toleranciaszintje, illetve bélrendszeri gyulladások is jelentkeztek a szervezetükben.

Az eredményeket vizsgálva a kutatók megállapították, hogy az E551 hatására csökkent a bélrendszerben azon immunsejtek száma, amelyek az immunreakció megelőzését szolgáló gyulladásellenes vegyületek termeléséért felelnek – olvasható a cikkben. Ezenfelül az olyan egereknél, amelyek cöliákiára hajlamosító géneket hordoztak, az E551-gyel való érintkezés miatt romlottak a betegségre jellemző gyulladásos markerek szintjei.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...