Újabb E-számos adalékanyagról derült ki, árt az egészségnek

Egy új kutatás szerint gluténérzékenységre hajlamosíthat a szóban forgó adalékanyag.

A francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRAE) kutatói és a kanadai McMaster Egyetem szakemberei nemrég arra keresték a választ, hogy az élelmiszerek csomagolásán E551 kóddal jelölt szilícium-dioxid kihatással lehet-e az étrendi fehérjékkel szembeni úgynevezett orális toleranciára, írja a Házipatika. A vizsgálatok végeztével arról számoltak be, hogy az E551 gluténérzékenységre hajlamosíthat.

Gluténérzékenységre hajlamosíthat az E551

Több mint 2600 feldolgozott élelmiszerben megtalálható az E551

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldala szerint az E551 vagy szilícium-dioxid egy csomósodás- és habzásgátló adalékanyag, amelyet szintetikusan állítanak elő. Legtöbbször desszertporokban és italporokban találkozhatunk vele, ám az INRAE véleménye szerint világszerte több mint 2600 feldolgozott élelmiszerben (például levesporok, fűszerek, gabona alapú csecsemőtápszerek, instant kávék, kakaóporok) megtalálható.

A korábban említett orális tolerancia egy nagyon fontos testi funkció, amely gátat szab annak, hogy immunrendszerünk gyulladásos reakciót indítson be azokkal a fehérjékkel szemben, amelyeket táplálékunkkal együtt viszünk be

– írja a cikk.

Az említett rendszer már születésünktől kezdve fontos szerepet tölt be, ám nem megfelelő működése ételallergiák, illetve olyan autoimmun betegségek kialakulásához vezethet, mint például a cöliákia, közismertebb nevén a lisztérzékenység.

Gluténérzékenységre hajlamosíthat az adalékanyag

Az Environmental Health Perspectives című folyóiratban megjelent kutatás során a francia-kanadai kutatócsoport egy kísérlet keretein belül három hónapig napi rendszerességgel adott szilícium-dioxidot egereknek.

A vizsgálat ideje alatt romlott az állatok orális toleranciaszintje, illetve bélrendszeri gyulladások is jelentkeztek a szervezetükben.

Az eredményeket vizsgálva a kutatók megállapították, hogy az E551 hatására csökkent a bélrendszerben azon immunsejtek száma, amelyek az immunreakció megelőzését szolgáló gyulladásellenes vegyületek termeléséért felelnek – olvasható a cikkben. Ezenfelül az olyan egereknél, amelyek cöliákiára hajlamosító géneket hordoztak, az E551-gyel való érintkezés miatt romlottak a betegségre jellemző gyulladásos markerek szintjei.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek