Durva drágulás: a sertéshús viszi a prímet, őt követi sokak kedvenc felvágottja

A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál a KSH adatai szerint. Az élelmiszerek ára jelentősen, 6,9 százalékkal nőtt.

Brutális emelkedés, átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak az árakidén januárban, mint egy évvel korábban.A fogyasztói árak legutóbb 2012. decemberben emelkedtek az idén januárinál nagyobb mértékben.

Quittner Péter, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a szeszes italok, a dohányáruk, az üzemanyagok, valamint az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben.

Az élelmiszerek ára a decemberi 5,9 százalék után 6,9 százalékkal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 27,6 százalékkal emelkedett.A drágulás a következők árát is durván érinti: a párizsié és akolbászé 17,4, a cukoré 8,4, a házon kívüli étkezésé 7,2%-kal lett magasabb. Ez 2004. augusztus óta nem volt ennyire magas. Az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - ára átlagosan 10,8 százalékkal, ezen belül a gyümölcsök 21,9 százalékkal emelkedett.

Egy hónap alatt, 2019. decemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára 2,0 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,9, a sertéshúsé és a száraztésztáé 2,5, az alkoholmentes üdítőitaloké 2,3, a párizsi, kolbászé pedig 1,5 százalékkal lett magasabb. A dohányáruk a jövedéki adó emelése miatt 1,2 százalékkal drágultak.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

viaés MTI

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek