Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Durva drágulás: a sertéshús viszi a prímet, őt követi sokak kedvenc felvágottja

A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál a KSH adatai szerint. Az élelmiszerek ára jelentősen, 6,9 százalékkal nőtt.

Brutális emelkedés,  átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak az árak idén januárban, mint egy évvel korábban. A fogyasztói árak legutóbb 2012. decemberben emelkedtek az idén januárinál nagyobb mértékben.

Quittner Péter, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a szeszes italok, a dohányáruk, az üzemanyagok, valamint az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben.

Az élelmiszerek ára a decemberi 5,9 százalék után 6,9 százalékkal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 27,6 százalékkal emelkedett. A drágulás a következők árát is durván érinti: a párizsié és a kolbászé 17,4, a cukoré 8,4, a házon kívüli étkezésé 7,2%-kal lett magasabb. Ez 2004. augusztus óta nem volt ennyire magas. Az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – ára átlagosan 10,8 százalékkal, ezen belül a gyümölcsök 21,9 százalékkal emelkedett.

Egy hónap alatt, 2019. decemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára 2,0 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,9, a sertéshúsé és a száraztésztáé 2,5, az alkoholmentes üdítőitaloké 2,3, a párizsi, kolbászé pedig 1,5 százalékkal lett magasabb. A dohányáruk a  jövedéki adó emelése miatt 1,2 százalékkal drágultak. 

Ezeket olvastad már?


Címlapkép: Getty Images

via és MTI

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bfkerek
bfkerek Fri, 2020-02-14 22:31

Lehet fel kellene függeszteni a sertés exportot legalább addig, míg a hazai állomány eléri a 2-3 szoros létszámot, így lehet elkerülhető lenne, hogy magyarország 99,9999% éhen dögöljön !