Mezőgazdasági szempontból az elmúlt több mint tíz év legrosszabb tavasza volt az idei. Törökországban rengeteg mogyoró fagyott el, ez pedig a mogyorós csokik és a Nutella drágulását hozza magával.
Édes bűnbeesés: Nutella
Mi az? Lágy, selymes, mélybarna krém, amit képesek vagyunk addig kanalazni, amíg ki nem ürül az üveg. Hát persze, hogy a Nutella!
Dávid13 csudafinom nutellatorta
Itt biztosan mindenki talál kedvére valót: a legegyszerűbb sütés nélküli finomságtól kezdve a bonyolult tortakölteményig mindenki felsorakozott!
NosaltyMogyoróillatú nutellás süti
A nutellában lévő mogyorón kívül nem kerül bele mogyoró, a barnított vaj azonban erős mogyoróillatot ad neki – itt a brownie szőkített, illatozó verziója.
GrétiA 30 százalékos emelkedés még csak a kezdet
Törökország adja a globális mogyorótermelés közel 65 százalékát, de az ország nagykereskedelmi árai április óta már 30 százalékkal emelkedtek – és további drágulás várható az Expana mezőgazdasági elemző szerint. Az iparági ernyőszervezet International Nut and Dried Fruit Council szerint pedig a török készlet és árazás fluktuációja a teljes világpiacon érezhető lesz – írja a hvg.
Bajban a Ferrero
A világ legnagyobb mogyorófelvásárló társasága, az olasz Ferrero, a török termés negyedét viszi, elsősorban a Ferrero Rocher mogyorós bonbonjaihoz és a Nutellához. A Nutella mogyorótartalma 13 százalékos, egy 400 grammos üveg közmondásosan 50 szem mogyorót tartalmaz. Az időjárási események, köztük a fagy hatással lehetnek a törökországi termelésre – írta közleményében az édességgyártó, de hozzátette, hogy nem számít a szállítások megszakadására, hivatkozva az olaszországi, chilei és amerikai alternatív forrásokra.
Cem Senocak, a török Nemzeti Mogyorótanács vezetője szerint az ország egyes mogyorótermelői a termésük 50-100 százalékát elvesztették, így további drágulás várható a mogyorós édességek piacán.
Még több érdekes cikk: