Megint rosszabbul járunk, ha tojást akarunk venni

Jelentős mértékben emelkedhet a jövőben a tojás ára, az utóbbi időben ugyanis a takarmány is drágább lett.

A héjas étkezési tojások átadási árainak emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a magyar tojástermelő vállalkozások. A drágulás egyik fő oka, hogy az elmúlt időszakban a takarmányok és a takarmány-alapanyagok ára is nagy mértékben nőtt, derült ki a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Ahogy az az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból is kiderül, a gabonafélék 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben, a takarmánykukorica ára 2021 januárjának második felére elérte a 60 ezer forintos tonnánkénti összeget. A kész takarmányok árai ugyancsak jelentős mértékben növekedtek az elmúlt időszakban, az előrejelzések szerint pedig a következő fél évben még plusz 10 százalékos áremelkedés várható. A gazdálkodói számítások szerint a tojástermelésben mintegy 3 forint/darab önköltség-emelkedést eredményezett a takarmány árának emelkedése.

A takarmány árának emelkedése mellett a tyúktartóknak is emelniük kell a tojás árát a költségnövekedés elhárításának érdekében, máskülönben a termelők állománycsökkentésre kell, hogy kényszerüljenek. A gazdálkodók szerint az átadási árak emelésének nem kell szükségszerűen megjelennie a fogyasztói árakban, mert azok nagymértékben függnek a kereskedők árképzési gyakorlatától is.


Aktuális híreink még:

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek