Megint rosszabbul járunk, ha tojást akarunk venni

Jelentős mértékben emelkedhet a jövőben a tojás ára, az utóbbi időben ugyanis a takarmány is drágább lett.

A héjas étkezési tojások átadási árainak emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a magyar tojástermelő vállalkozások. A drágulás egyik fő oka, hogy az elmúlt időszakban a takarmányok és a takarmány-alapanyagok ára is nagy mértékben nőtt, derült ki a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Ahogy az az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból is kiderül, a gabonafélék 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben, a takarmánykukorica ára 2021 januárjának második felére elérte a 60 ezer forintos tonnánkénti összeget. A kész takarmányok árai ugyancsak jelentős mértékben növekedtek az elmúlt időszakban, az előrejelzések szerint pedig a következő fél évben még plusz 10 százalékos áremelkedés várható. A gazdálkodói számítások szerint a tojástermelésben mintegy 3 forint/darab önköltség-emelkedést eredményezett a takarmány árának emelkedése.

A takarmány árának emelkedése mellett a tyúktartóknak is emelniük kell a tojás árát a költségnövekedés elhárításának érdekében, máskülönben a termelők állománycsökkentésre kell, hogy kényszerüljenek. A gazdálkodók szerint az átadási árak emelésének nem kell szükségszerűen megjelennie a fogyasztói árakban, mert azok nagymértékben függnek a kereskedők árképzési gyakorlatától is.


Aktuális híreink még:

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...