Dióval szebb a január!

Még nem találkoztunk olyannal, aki önszántából ne evett volna diót – biztos, hogy minden étel, sütemény, amiben, ha megérezzük a diót, azonnal melegséggel önti el a lelkünket!

Egy ideje arról szólnak a hírek, hogy a magyar dió hírneve emelkedőben van Európa-szerte. Több országba is exportálunk már a csonthéjasból, a feldolgozott, megtisztított dióbelet ráadásul magasabb áron is el tudjuk adni. Kétezer tonna fölötti (!) a tavaly külföldre szállított dió mennyisége, s a tendencia csak növekedni látszik. Kétségünk sincs felőle, hogy a dióimádok itthon is csatasorba állnak a hétvégéken, hogy minél finomabb sütiket (esetleg húsételeket) alkossanak. A rakott palacsintáról egy korábbi cikkünkben már áradoztunk, a palacsintalapok közé hintett cukros dió ünnepi hangulattal tölti meg a szívünket, de az biztos, hogy a diós gubát sem utasítjuk vissza – a bármikor, bármennyit tipikus esete.

Pompás palacsinták >>

Bár a bejgliszezon általában a karácsonyra korlátozódik, elszántak és hiányérzettel küszködők január-februárban is megajándékozhatják vele magukat és a szeretteiket. Brownie-ban a csokilavina szuper kiegészítője, de szórjuk kürtőskalácshoz, kávés és krémes sütikhez is. Van, aki a salátáját ízesíti vele. Máglyarakás? Ha eddig valamilyen érthetetlen oknál fogva nem készítettél almás kiflitornyot, akkor hajrá, a dióról most se feledkezz meg! Az almás pite egyébként sem egyhangú ízvilágát is megspékelhetjük egy kis dióval. Egyébként válogass receptjeinkből, a dió ezerféle lehetőséget rejt magában!

MuffinMűhely: citromhabos cupcake >>

Itt találsz még diós recepteket >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek