Egy diónyi vaj: az olajos magból készült krémnek te is a rabja leszel

Egyre népszerűbbek a különböző olajos magvakból készült vajak. Szinte bármelyikből lehet ilyen krémet készíteni, most a cikkben a dióé a főszerep.

Sokáig a földimogyoró uralta a különböző magvakból készült vajak világát, Amerikából kiindulva, ma már az egész világon ismert alapanyag lett. Később elindult a kísérletezés más magokkal is, így idővel megszületett a mandula- és dióvaj is. Egészségesek, konyhai felhasználásuk sokszínű és nagyon ízletesek, talán ezért ilyen népszerűek.

Egy diónyi vaj: az olajos magból készült krémnek te is a rabja leszel

A legegyszerűbb kence

A dióvaj, mint minden más hasonló készítmény, csupán egy hozzávalóból készül: ez maga a dió. Ezt kell egy aprítógépben krémesre dolgozni, és tulajdonképpen kész is.

Persze alkalmazhatunk néhány extra fogást annak érdekében, hogy tökéletes eredmény érjünk el. Hiszen a diónak van egy jellegzetes, enyhén kesernyés íze, ami egyeseknek zavaró lehet. Ezt könnyedén elkerülhetjük, ha megfelelő módon előkészítjük a diót.

A keserű íz ellen

Megszabadulhatunk a dió keserű utóízétől, ha a magvakat vízbe áztatjuk, majd utána megpirítjuk. Tegyük egy mély tálba, öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd hagyjuk ázni minimum 7, maximum 24 óráig.

Szűrjük le, mossuk át alaposan. Tegyük őket egy rétegben egy tepsire és pirítsuk a sütőben 175℃-on, körülbelül 10-15 percig. Kétszer vagy háromszor keverjük meg őket ez alatt az idő alatt és figyeljünk, nehogy megégjenek.

A vaj készítése

A megpirított diót hűtsük ki, csak utána kezdjünk neki a vaj készítésének. Egy aprítógépben fogjuk elvégezni ezt a műveletet. Fontos, hogy használjunk elég magvat, az aprító legyen rendesen tele, különben nem lesz krémes.

Adjunk hozzá egy csipet sót, majd kezdjük el krémesíteni. Különböző fázisokon fog végigmenni a dió: először olyan lesz, mintha daráltuk volna, majd egyre jobban elkezd összeállni. Végül folyós állagot vesz fel, ekkor tudjuk, hogy elkészült.

Fő a türelem: akár 10 percig is eltarthat a krémesítés. Figyeljünk rá, nehogy túlmelegedjen a gépünk, megszakításokkal, pár perces időközökkel dolgozzunk. Ekkor egy spatulával mindig szedjük le a tál oldalára kenődött darabokat, hogy egységes legyen a krém.

Tárolás és felhasználás

Egy jól záró üvegben vagy dobozban, a hűtőben akár két hónapig is eláll a dióvaj.

Kenhetjük kenyérre, lekvárral, mint a mogyoróvajat. Süteményekbe tehetünk belőle pár kanállal, ha ki akarjuk hangsúlyozni a dió ízét. Fagylaltkelyhekre csorgathatjuk és más desszerteket is díszíthetünk vele.

De nem csak az édes dolgokban találja meg a helyét: mivel nem édesítettük semmivel, akár készíthetünk vele salátaöntetet is. Sós szendvicskrémekben is érdekes hozzávaló lehet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Házi készítmenyeket minden kamrapolcra:

Forrásunk volt

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek