D-vitaminnal az Alzheimer-kór megelőzéséért

A D-vitamin szerepe ma már bizonyítottan jóval szélesebb, mint azt pár évvel ezelőtt gondoltuk. Például segíthet egyes időskori betegségek megelőzésében.

A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk, bár valójában csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Felfedezése óta kiderült, hogy tulajdonképp nem is vitamin, inkább egy hormonféle, amelynek szerkezete hasonlít a szteroid hormonéhoz.

Az elmúlt években számos kutatás fókuszált a D-vitamin szerepének vizsgálatára, úgy tűnik, a korábbiakban vélelmezett hatásainál jóval szélesebb körben segíti egészségünk védelmét.

A D-vitamin és az időskori betegségek

A D-vitamin hiány szempontjából az idősebbek különösen veszélyeztetettek, ugyanis a D-vitamin képzés a bőrben az életkorral jelentősen csökken.

A D-vitamin hiány egyrészt csontritkulást okozhat, amely fokozza az elesések miatti csonttörések kockázatát, de szerepe lehet a demencia (elbutulás, kóros szellemi hanyatlás) kialakulásában is, mivel a D-vitamin szükséges az idegsejtek fejlődéséhez, működésük fenntartásához, funkcióik megőrzéséhez és egyben gyulladáscsökkentő hatású is.

A közelmúltban végzett kutatások eredményei alapján a D-vitamin az agyban védi az erek egészségét, valószínűleg segít megelőzni az érelmeszesedést, ezzel hozzájárul az agy oxigénellátásának fenntartásához. A két évvel ezelőtti kutatásban közel 1700 felnőtt egészségi állapotát vizsgálták 5 éven keresztül. Az alacsony D-vitamin szinttel rendelkezőknél 53%-al nagyobb eséllyel alakult ki demencia, mint azoknál, akik D-vitaminszintje megfelelő volt, és ezeknek a személyeknek 70%-al nagyobb volt az esélyük az Alzheimer-kór kialakulására is.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Táplálkozással az Alzheimer-kór ellen

A D-vitaminról

A D-vitamin számos szerepe közül a legismertebbek talán a csontok egészségének megőrzése és a kalciumháztartás egyensúlyának fenntartása a szervezetben. Segíti a kalcium felszívódását és szabályozza a szervezet számára az egészséges csontképzéshez szükséges kalcium- és foszfátmennyiséget. Elegendő D-vitamin nélkül a csontok elvékonyodhatnak, törékennyé válhatnak és deformálódhatnak. A D-vitamin hiánya súlyos esetben gyermekeknél angolkórt, felnőtt korban csontlágyulást okoz, idős korban megnöveli a csontritkulás kockázatát.

Hogyan juthatunk D-vitaminhoz?

A táplálkozáson keresztül bevihető D-vitamin legjobb természetes forrásai: az olajos halak (pl. lazac, szardínia, makréla, tonhal stb.), a tőkehalmáj olaj, a borjú- és a marhamáj, a borjúhús, a gomba (vargánya, csiperke), a tojássárgája.

Bár D-vitamin a táplálékból is kerül a szervezetbe, a legfőbb D-vitamin forrást számunkra a napfény jelenti. Általában napi tíz-tizenöt perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érő, nyári, nappali UV-B sugárzás már elegendő a szervezet számára szükséges D3-vitamin előállításához. Bőrünk D-vitamin-képző kapacitása nagy, de bizonyos fénymennyiség felett már nem nő tovább. A napfény segítségével előállított D-vitaminra szüksége van szervezetünknek, de bőrünk egészségének védelme érdekében legyünk elővigyázatosak, mindenképpen tartsuk be a napozás általános szabályait. Amennyiben a szükségesnél több időt töltünk a napon, kockáztatjuk a leégést és annak káros következményeit, de a képződő D-vitamin mennyisége nem növelhető tovább.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

D-vitamin és a napozás

Éghajlatunkon a téli, kora tavaszi hónapokban a napsugarak kisebb beesési szöge miatt kevesebb D-vitamin termelődik, ezért ezekben a hetekben D-vitamin hiány alakulhat ki, amely egészségi kockázatot jelent. A D-vitamin a csontokon kívül más, lágy szövetben, például az agyban is kimutatható, emellett fontos szerepe van az anyagcsere- a szív- és érrendszer, valamint különböző daganatos betegségek megelőzésében is.

Szellemi és testi frissességünk érdekében ne feledkezzünk meg a D-vitamin fontosságáról, töltsünk minél több időt a szabadban (a napozáshoz kapcsolódó óvintézkedések mellett). Étkezzünk minél változatosabban, a téli hónapokban pedig a vitaminpótlással kapcsolatosan kérjük szakember: orvos vagy dietetikus tanácsát.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...