Azonnal hagyj fel a light üdítőkkel!

A diétás üdítők részesedése egyre nagyobb az üdítőitalon, köszönhetően annak, hogy sokan egészségesnek gondolják őket. De lehet, hogy valójában inkább ártalmasak?

A light üdítők a múlt század ötvenes éveinek végén kerültek először a piacra - hol máshol, mint természetesen az Egyesült Államokban. Piaci jelenlétük és sikerük azóta töretlen, a szénsavas-üdítőital függők közül sokan ezeket az italokat fogyasztják, gondolván, hogy amellett, hogy spórolnak a kalóriákon így nem ártanak egészségüknek sem.

A képlet persze korántsem nem ilyen egyszerű, alight üdítőitalok egyáltalán nem jelentenek garanciát sem az egészségünk, sem a fogyásunk tekintetében. A Health.com online magazin összeszedett 10 okot, amelyeket ha komolyan megfontolunk, azonnal felhagyunk majd a light italok mértéktelen fogyasztásával.

1. Cukor vagy nem cukor - nincs különbség

Brooke Alpert amerikai dietetikus szerint a light üdítőitalokban felhasznált mesterséges édesítőszerek ugyanúgy kiváltják hasnyálmirigyünkben az inzulinválaszt, mint a cukor, ami ugyanúgy zsírraktározáshoz, plusz kilókhoz vezet.

2. Tehát nem fogyunk, hízunk

A Texasi Egyetem egy évtizedet felölelő kutatása szerint a diétás üdítőket fogyasztók derékkörfogata mintegy 70%-kal nagyobb mértékben növekedett azokéhoz képest, akik egyáltalán nem isznak ilyen üdítőket. Azok esetében, akik pedig 2 vagy 3 pohár/doboz ilyen üdítőt ittak egy nap, mintegy 500%-kal!

Itt jegyezném meg, amit az eredeti cikk is említ, hogy én igazából az egyik legnagyobb svindlinek azt tartom a light üdítők (és egyéb light vagy "egészségesnek" titulált termékek) fogyasztásában, hogy az egyébként tájékozatlan fogyasztók elhiszik, hogy ha ezeket a termékeket fogyasztják, akkor másra nem kell figyelniük, elég, ha a dupla sajtburgerjük mellé diétás üdítőt kérnek.

3. Nincs benne cukor - mégis cukorbeteg lehetsz tőle

Egy másik amerikai egyetem kutatásai szerint a napi egy diétás üdítő fogyasztása 36%-kal növeli a metabolikus szindróma néven ismert tünetegyüttes (magas koleszterinszint, kettes típusú diabetes, magas vérnyomás stb.) kockázatát. Erről a tünetegyüttesről A metabolikus szindróma című korábbi cikkünkben olvashattok részletesebben.

4. Drága víz

Én leginkább ezt gondolom ezekről az italokról, hogy nem mások, mint drága víz. Igaz, hogy cukor- és energiatartalmuk is nulla, de egyéb tápanyagtartalmuk is, semmi másból nem állnak, mint adalékanyagokból és vízből.

5. Fejfájás és migrén?

Cassie Bjork minnesotai dietetikus szerint fejfájós, migrénes páciensei közül sokan rendszeres diétásüdítő-fogyasztók. Ez mondjuk nekem még nem tűnik tudományosan bizonyítottnak, ennél alaposabb kutatás kellene ennek igazolására, főleg hogy a fejfájás, a migrén is többtényezős betegség.

6. Tönkreteszik a fogakat

A szénsavas üdítők savtartalma károsítja a fogzománcot, ami a napi rendszerességű, nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén jelentkezhet egyértelműen.

7. Ráadásul veszélyes is

Legalábbis, ha alkoholos koktéljainkat hagyományos üdítőitalok helyett diétás verziókkal fogyasztjuk. Egy harmadik amerikai egyetem (milyen szerencse, hogy ilyen élénk arrafelé a tudományos élet!) kutatása igazolta, hogy a diétás üdítővel készített koktélok fogyasztóinál magasabb az alkoholszint, ami annak tudható be, hogy a mesterséges édesítőszerek gyorsabban szívódnak fel, mint a cukor.

Hát, ez nekem azért még egy kicsit sántít. A koktélok fogyasztásánál én inkább a mértékre tenném a hangsúlyt, mint arra, hogy diétás vagy nem diétás üdítő szolgál-e ízesítésül.

Olvastad már?

7+1 egyszerű kalóriacsökkentési tipp

8. Depressziós leszel tőle

Az Amerikai Neurológiai Akadémia egy évtizeden túlnyúló kutatása szerint 30%-kal nagyobb volt a valószínűsége a depresszió kialakulásának azok körében, akik napi egy vagy 2 doboz diétás üdítőt ittak.

Hasonlóan a fejfájáshoz, a depresszió is egy soktényezős betegség, amelynek okait a mai napig intenzíven kutatják. Jó lenne, ha csak a diétás üdítők fogyasztásán múlna.

9. Szerepük van a csontritkulásban

Ezek az üdítők gyakran tartalmaznak foszforsavat. A túlzott foszforbevitel pedig a kalcium felszabadulásához vezethet csontjainkból. Ez viszonylag egyszerűen levezethető.

10. A szívednek is ártasz

Állítják a Miami és Columbiai Egyetem tudósai. Ha rendszeres lightüdítőital-fogyasztó vagy, akkor 43%-kal nagyobb az esélyed a stroke-ra vagy a szívinfarktusra. Ez már tényleg több a soknál!

Személyes tanácsom: csökkentsük minimálisra a szénsavasüdítőital-fogyasztásunkat, legyen az normál típusú vagy diétás. Alkalmanként lehet őket természetesen fogyasztani, de ne napi rendszerességgel.

(via Health.com)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!