A nyár esszenciája ebben a cukkinilecsóban öltött testet

Amikor már azt hitted, hogy mindent tudsz a lecsóról, megvan a tökéletes, sanszosan anyudtól vagy a nagyitól átmentett családi recepted, és a világért sem változtatnál rajta, akkor jön ez a cukkinilecsó (aminél külön imádjuk, hogy kétféleképpen ízesítheted), és átformálja a véleményed.

Mivel én kevésbé szeretem a paprikát, a cukkiniből készült lecsó lett az én lecsóm. Kevés paradicsom, kevés zöldpaprika mellett sok cukkiniből készítjük vörös- és lilahagymával, fokhagymával, szaftosan-lédúsan.

Nyári cukkinilecsó, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Tojás helyett én morzsolt fetasajtot szórok rá tálaláskor, a friss bazsalikomlevéllel és petrezselyemzölddel pedig a francia ratatouille és az izraeli shakshuka ízeinek fúzióját hozza el a tányérunkra.

A cukkinilecsó lényege, hogy (a klasszikus magyar lecsókhoz képest) kevés paprika és paradicsom mellett lédús cukkiniből főzzük. A nyári szezonban választhatunk hozzá sárga cukkinit és sárga koktélparadicsomot, így még színesebb egytálételt kapunk.

Hozzávalók:

  • 2 közepes db cukkini (sárga- vagy zöld cukkiniből)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes db zöldpaprika (nem csípős, például zöld kaliforniai paprika)
  • 26 dkg koktélparadicsom (sárga koktélparadicsom)
  • 400 g konzerv paradicsom (darabolt vagy apróra vágott, lehetőleg olasz, mert az nem savanyú)
  • 6 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál borsikafű (vagy kakukkfű)
  • 8 levél bazsalikom
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 150 g feta sajt (opcionális a tálaláshoz)
Az új ízekért mehet rá friss bazsalikom és feta is, recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Elkészítés:

A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, félbe, majd közepesen vékony szeletekre vágjuk őket. A zöldpaprikát megmossuk, félbevágjuk, majd kicsumázzuk, és vékonyra szeljük. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, majd nagyjából 1 cm-es félkarikákra szeleteljük őket. A koktélparadicsomot is megmossuk, majd félbevágjuk őket.

Egy nagy vasedényben vagy nagyobb főzőedényben olívaolajat melegítünk, majd beletesszük a hagymákat, közepes lángon átpirítjuk őket. Hozzáadjuk a cukkinit és a vékonyra szeletelt zöldpaprikát, majd közepes lángon, sűrűn, de finoman kevergetve főzzük/pirítjuk.

Nyári cukkinilecsó, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Nagyjából 15 perc után hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomokat és a darabolt konzervparadicsomot, megszórjuk egy csipet borsikafűvel vagy kakukkfűvel, hozzátépünk pár levél friss bazsalikomot (ez opcionális, ha nem a klasszikus ízeket kedveljük), ízlés szerint sózzuk, őrölt fekete borsozzuk.

Víz nem szükséges hozzá (a cukkini és paradicsomok is bőséges nedvességet engednek ki főzésük során), de ha kevésnek érezzük, akkor 1/2-1 dl vizet önthetünk alá, majd tovább forraljuk. További 10-15 percig főzzük, amíg a zöldségek még feszesek maradnak, de belül már puhára főnek.

Nyári cukkinilecsó franciás-olaszos-izraeli ízekben, recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Tálaláskor csíphetünk rá további bazsalikomleveleket vagy friss petrezselyemzöldet, és megszórhatjuk morzsolt fetasajttal. Friss kovászos kenyérrel vagy bagettel tálaljuk!

Ha tovább variálnád a lecsódat:

A nyári cukkinilecsó receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek