Hűtsd le magad az espresso-tonik zöld testvérével: itt a matcha-tonik

Ha ismerjük és szeretjük az espresso-tonikot, akkor a matcha-tonikot imádni fogjuk. Földöntúli zöld színe, izgalmasan komplex íze egy olyan hűsítő élményt ad, amit kevés más ital képes.

A matcha-tonik egyik összetevőjével valószínűleg nem olyan sűrűn találkozunk, mint a másikkal. Tonikot egészen biztosan már sokan kóstoltak, a matcha azonban egyelőre nem a legismertebb ital. Azonban épp itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjünk vele, erre pedig kiváló alkalmat ad ez a frissítő matcha-tonik.

Hűtsd le magad az espresso-tonik zöld testvérével: itt a matcha-tonik / A receptért kattints IDE! (Fotó: Hering András)

Na de mi is az a matcha?

A matcha finom porrá őrölt, japán zöld tea, amit előszeretettel fogyasztanak a szigetországban, és a világ sok más pontján is. Harsány, világoszöld színe és enyhén kesernyés íze van.

Eredetileg csak teát főztek belőle, manapság azonban több desszertben, édességben is megtalálhatjuk, mint hozzávaló.

Maga a leveles zöld tea is tele van antioxidánsokkal, azonban ezeknek csak a töredékét fogyasztjuk el, ha egyszerű teát főzünk. Mivel ott csak áztatjuk, majd leszűrjük a leveleket, a hasznos antioxidánsok nagy része elvész.

Azonban a matcha esetében megisszuk a tealeveleket is (porrá őrölt formában), így semmi nem vész kárba. Ezek az antioxidánsok csökkenthetik a vérnyomást valamint a szívbetegségek kialakulásának esélyét is. Ezen kívül az anyagcserét is elősegítik.

A matcha nem tartalmaz színező- vagy adalékanyagot, élénkzöld színét a klorofillnak köszönheti. / Nézd meg a receptet ITT! (Fotó: Hering András)

Szigorú elkészítési tradíciók

Mivel japán teáról beszélünk, nem meglepő, hogy egy sor szigorúan betartandó szabály tartozik a matchakészítés rituáléjához. Néhány speciális eszközre biztosan szükségünk lesz, ha ezt a különleges italt otthon is el szeretnénk készíteni.

A matcha háromszor annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze hagyományos tea vagy kávé. / A receptet ITT találod! (Fotó: Hering András)

Nem flancolásról van szó, tényleg fontos, hogy mivel keverjük el a matchát és a vizet. A tea készítése ugyanis ebből áll: a zöld port meleg vízben kell habosra kevernünk, egy speciális, bambuszból készült ecsettel.

A finom porrá őrölt matcha ugyanis nem viseli jól a fém konyhai eszközöket. Se a tál, se a keverő, de még a bögre se legyen fémből, különben kellemetlen íze lesz a teának.

Néhány jó tanács

A matchát érdemes átszitálni, mielőtt hozzáadjuk a vizet. Így garantálhatjuk, hogy nem lesz csomós az ital. A víz hőmérsékletére is figyeljünk: a matcha ugyanis könnyebben „megég”, mint az egész tealevelek. Nagyjából 80℃-os vizet öntsünk rá.

Legalább 2-3 percig kell majd kevernünk az ecsettel. A matcha akkor tökéletes, ha szinte krémes hab alakul ki a tetején. Az ecset apró ágaival ezt el tudjuk érni, csak dolgozzuk meg rendesen. Ne körkörös mozdulatokkal habosítsuk, hanem vízszintes vagy függőleges, oda-vissza mozgással.

Kávé helyett zöld tea

Mivel koffeintartalma elég magas, találó cseréje lehet az eszpresszónak a klasszikus tonikos koktélban. Ráadásul gyönyörű zöld színt is kap az ital, amivel lenyűgözhetjük a családot, barátokat, vendégeket.

Koktélhoz adva a matcha megőrzi jótékony hatásait. / Nézd meg a receptet ITT! (Fotó: Hering András)

A matcha-tonik elkészítése

Hozzávalók: 1 teáskanál matcha teapor, 150 ml tonik, 4 db jégkocka, 1 db citromhéj (vagy lime)

Így csináld

Először mérjük ki a kellő mennyiségű matcha port a keverőtálba. Ne használjunk az egész elkészítés alatt fémtárgyakat. A matchát szitáljuk át, hogy ne legyen csomós az ital.

Öntsünk egy deci langyos vizet a porhoz, majd kezdjük el alaposan összekeverni a bambusz teakeverő ecsettel. A teteje legyen habos, az állaga pedig olyan, mint egy lefőzött eszpresszóé.

Tegyünk egy pohárba jégkockákat, amire öntsük rá a tonikot. Az ital tetejére óvatosan öntsük rá a kikevert matchát. Nagyon szépen el fog vegyülni a jéghideg tonikkal. Nem mindennapi látvány ez.

Díszítésként kerülhet rá lime, citrom, bazsalikomlevél, de friss uborkaszelet is.

A Matcha tonik nemcsak frissítő, de energizáló is. / Nézd meg a receptet ITT! (Fotó: Hering András)

A matcha-tonik teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Recept és fotók: Hering András


Nyári ízek, nyári receptek:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?