Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chris Hemsworth és fél Hollywood ezért a diétáért van oda

Egy újabb diétaőrület tartja lázban az egész világot - lehet, hogy végre tényleg egy hatékony módszert sikerült kitalálni?

Chris Hemsworth, Beyonce és Benedict Cumberbatch – hogy mi a közös bennük? Azon kívül, hogy szemtelenül gazdagok és híresek, leginkább az, hogy – állítólag – az időszakos böjtölésnek köszönhetik az alakjukat. Rengeteg hollywoodi sztár követ különféle diétákat, ennek a módszernek viszont még a szakemberek szerint is lehet létjogosultsága.

A módszer lényege tulajdonképpen annyi, hogy az ember meghatároz egy bizonyos időszakot, amikor jelentősen csökkenti vagy akár nullára redukálja az elfogyasztott ételek mennyiségét. Az időszakos böjtnek több változata is van: az igazán extrém 5:2 (öt napig rendesen eszel, és két napig nagyon keveset, ahogy Cumberbatch is csinálta), a 16:8, ami 16 órás böjtölést és 8 órás evési időszakot takar (ez Terry Crews és Hugh Jackman kedvence), vagy a barátibbnak tűnő 15:9 vagy 12:12, értelemszerűen itt is az első a böjtölési, a második az étkezési időszakot jelenti.

Az időszakos böjtölést azért is szeretik olyan sokan, mert az étkezési időszakban nem kell sokat gondolkozni az étrendjükön, a lényeg annyi, hogy egészségesen, kiegyensúlyozottan étkezzenek, és megfelelő kalóriamennyiséget vigyenek be, ami így, rövidebb időre elosztva sokkal többnek hat.

A diéta követői szerint az időszakos böjt több okból is nagyon jó annak, aki fogyni akar, vagy izmot növeszteni, esetleg „csak” egészségesebben élne. A böjt hatására az inzulinszint lecsökken, ami zsírégetést eredményezhet. Emellett a növekedési hormon termelődése is megindul a szervezetben, ez pedig abban segít, hogy lassítsa az öregedést és segítse az izomképződést.

Természetesen ez a módszer sem való mindenkinek, ha valaki nem bírja, hogy órákon át nem eszik, illetve gyerekeknek, időseknek, várandósoknak, krónikus betegeknek nem javasolt. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az önmegtartóztatás és a folyamatos fegyelem miatt akár étkezési zavar is kialakulhat, és túl nagy szerepet kaphat az életünkben az evés.

Ezeket olvastad már?:

via

címlapkép

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!