Azt állítja egy szakértő, hogy a carbonara és a pizza nem is olasz

Megosztó kijelentésével percek alatt milliónyi olaszt haragított magára a szakértő.

Egy olasz akadémikus nemrég hatalmast felháborodást keltett, miután kijelentette, hogy a carbonara receptje amerikai, és hogy Wisconsin az egyetlen hely a világon, ahol tisztességes parmezán sajtot lehet fogyasztani – számolt be a hírről The Guardian. De a szakértő még a pizzát is kikezdte...

Nem is olasz a carbonara?

A tiramisu és a panettone se olasz?

Alberto Grandi, a pármai egyetem élelmiszertörténész professzora a Financial Timesnak adott interjújában mesélt megosztó teóriájáról.

Az említett interjúban azt is elmondta, hogy a tiramisu és a panettone viszonylag új keletű találmányok, illetve hogy az olaszok többsége nem is hallott a pizzáról az 1950-es éveket megelőzően. Grandi egyébként arról ismert, hogy merész kijelentéseket tesz az olasz ételekről, de mostani megjegyzésével tényleg felszította az olaszok indulatait. Különösen azért, mert a kormány éppen most javasolta a hagyományos olasz konyhát az UNESCO Szellemi kulturális örökségének jelöltjeként.

A helyzet odáig fajult, hogy Grandi még Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes figyelmét is felkeltette, aki régóta hivatkozik a nemzeti identitás szimbólumaként az olasz ételekre. Salvini a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy:„egyes szakértők csak irigykednek az olasz ízekre”, majd hozzátette, hogy „az olaszos fogások nagyon jót tesznek az egészségnek!”

Erre alapozza Alberto Grande kijelentéseit

A Financial Times szerint Grandi állításai részben a meglévő tudományos irodalomból származnak. A carbonara kapcsán például Luca Cesari élelmiszertörténészt idézi Grandi, aki szerint a carbonara „egy Olaszországban született amerikai étel”.

A feltételezések szerint ugyanis a szóban forgó ételt először egy olasz szakács készítette 1944-ben amerikai katonák számára Riccionében, szalonnával és tojással.

Az olasz konyha valóban inkább amerikai, mint olasz

– jelentette ki Grandi a Financial Timesnak.

De, mi a helyzet a parmezánnal? Az Emilia-Romagna régióból származó parmezán sajt története a 12. századig nyúlik vissza, és Grandi úgy véli, hogy a 20. század elején Wisconsinban kezdték el gyártani az olasz bevándorlók, akik valószínűleg Parma környékéről származtak.

Az élelmiszertörténész azt mondta, hogy a wisconsini parmezán „pontosan megfelel az eredeti receptnek", mert a pármai társaikkal ellentétben az amerikai sajtkészítők sosem változtattak a recepten.

A pizza olyan különlegesnek számított, mint ma a sushi

Ami pedig a pizzát illeti, Grandi elmondta, hogy a második világháború előtt csak néhány dél-olaszországi városban volt megtalálható ez az étel, és az első, csak pizzát kínáló étterem 1911-ben nyílt meg New Yorkban.

A szüleim számára az 1970-es években a pizza ugyanolyan egzotikusnak számított, mint manapság a sushi nekünk

– mondta.

A nagy felháborodás miatt Grandi hétfőn úgy nyilatkozott a La Repubblicának, hogy nem érti, miért támadják őt olyan sokan. „Nem kérdőjelezem meg az olasz ételek vagy termékek minőségét, csupán történetileg korrekt módon rekonstruálom ezeknek az ételeknek a történetét" – szabadkozott az élelmiszertörténész.

Forrásunk volt.


Ezek az olasz finomságok is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek