Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Brutálisan drágulhat a kenyér - mitévők legyünk?

Az ágazat kétszámjegyű áremelkedéssel számol.

Kevés étkezési búza terem, ezért emelkedik a liszt ára, így valószínűleg a kenyérért is többet kell majd fizetni. A Népszava azt írja, az áremelés nélkül ellehetetlenülnének a sütőipari cégek. Az ágazatban régóta szeretnék elérni, hogy a kenyér is kerüljön be az 5%-os áfakörbe, hogy csökkenjen a szürke- és feketegazdaság aránya a sütőiparban, de a kormányban eddig süket fülekre találtak a kérdéseik.

A lap szerint a magyar pékek helyzetét nemcsak adóelkerülő riválisaik és az élelmiszerláncok nehezítik, hanem az is, hogy a kenyér előállítása egyre többe kerül. A gyenge forint nem tesz jót az ágazatnak, mivel felhajtja a főleg külföldről beszerzett adalékanyagok árát, az üzemanyagok drágulása pedig a szállítási költségeket emeli.

Süss kenyeret házilag:

De a kenyér alapanyaga mégiscsak a gabona, és a liszt. A búza ára nagyjából 10 százalékkal magasabb a tavalyinál. Bár egyelőre nincsenek még pontos adatok a búzatermés mennyiségéről, minőségéről, de ha a malmi búza ára emelkedik, az hatással lesz a liszt árára – említette a napilapnak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Ehhez mérten az ágazat akár kétszámjegyes áremelkedést is elképzelhetőnek tart.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!