Ezért drágulhat meg a kedvenc fagyid és sütid

Több fagylaltalapanyag ára emelkedni fog, ezért a nyári finomság sem úszhatja meg a drágulást.

Nagyon megdrágulhatnak a fagylaltok. A Napi.hu azt írja, újra drágul a kakaóbab és a pisztácia, a vanília pedig már most is annyiba kerül, mint az ezüst. A drágulás egyrészt az éghajlatváltozásnak köszönhető, másrészt pedig Donald Trump ellenséges iráni külpolitikájának köszönhető.

A világ pisztáciatermelésének közel a felét Irán adja, amely - igaz főleg a Közel-Keleten - számít az egyik legnagyobb exportőrnek. Ugyanakkor kaliforniai termelők is beleszólnak a dolgokba. Egyelőre bizonytalanok a piacok, mert nem tudni, hogy az amerikai szankciók hogyan befolyásolják majd az árakat.

Dráguló kakaóbab és luxusvanília

Az elmúlt három évben inkább csökkent a kakaóbab ára, viszont idén január eleje óta folyamatosan emelkedik. Míg tavaly júniusban az árupiacokon 1800-1900 dollár volt egy tonna, addigra most ez 2200-2600 dollár között mozog. A vanília viszont jóval többet drágul. A népszerű alapanyag árát főleg a kedvezőtlen időjárási körülmények alakították rossz irányba.

Míg öt évvel ezelőtt csak 20 dollár volt egy kilogramm ára, a júniust már 515 dolláros szinten kezdte a vanília. Ez még alacsonyabb a tavalyi 600 dolláros szintnél, de a várakozások szerint meghaladja majd ezt a szintet.

Fagylalt házilag:

Tejtermékek ára is emelkedik

A fagylalt és sütemények árát a tej, tejföl és tej drágulása is befolyásolhatja. Az RTL Híradó információi szerint a tej 5-7 százalékkal, a tejföl és vaj pedig körülbelül 15 százalékkal drágulhat augusztustól. Szakértők az áremelkedést a klímaváltozással és az alacsonyabb európai tejhozammal magyarázzák.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?