A böjtölés 4 pozitív hatása, ami rögtön megszépíti a lemondást

Vége a farsangnak, hamvazószerdától 40 napig, húsvét kezdetéig, nagyszombatig tart a hosszú, lemondásokkal teli böjti időszak. Ha tartjuk, vagy csak gondolkozunk rajta, mindenképpen jól jöhet egy kis motiváció ehhez a kihíváshoz: nézzük, milyen pozitívumokat rejthet.

Manapság már nem csak a keresztények tartják a negyvennapos böjtöt: a húsvét előtti lemondás időszaka valamilyen okból – legyen az vallásosság, életmódváltás vagy egyszerűen a kihívás keresése – több embernél is megragadt, mint vissza-visszatérő tevékenység. Elsőre furcsának tűnhet, hogy ugyan miért folyamodik sok ember ehhez a „középkori”, önsanyargató módszerhez, azonban (attól függetlenül, hogy mit hagyunk el), a böjtnek abszolút lehetnek pozitív hatásai is. Ezeket vesszük most sorra.

A böjtölés 4 pozitív hatása, ami rögtön megszépíti a lemondást

Tudatosság

Amikor lemondunk valamiről, akarva-akaratlanul jobban oda kell figyelnünk a saját életünkre, életritmusunkra. Ez pedig magasabb szintű tudatosságot hozhat el, ami csodákra képes, főleg akkor, ha előtte nagyon rendezetlenek voltak a mindennapjaink.

Ilyenkor szigorúbb keretek közé szorulhat az étkezés, az alkoholfogyasztás, az alvás, a testmozgás, ami rögtön rendezettséget hoz magával.

Költséghatékonyság

A jelenlegi gazdasági helyzetben mindig jó hallani, ha valamivel spórolhatunk, vagy kevesebbet költhetünk. A böjtölés is lehet ilyen: ha például az alkoholról vagy a dohányzásról mondunk le, már jelentősen fellélegezhet a pénztárcánk.

De azzal is enyhülhetnek a kiadásaink, ha például hetente párszor elhagyjuk a húst: ez amúgy is bevett szokás a böjtölők körében, akik sokszor a pénteki napokat hagyják húsmentesen.

Egészség

Hasonló okokból érezhetjük magunkat kicsattanó egészségi állapotban a böjtölés alatt és után: a kevesebb hús és több zöldség-gyümölcs, teljes értékű gabona, a rendszeresebb testmozgás vagy a káros szenvedélyek elhagyása mind hozzájárulnak ehhez.

A megragadás esélye

Ugyan sokan visszatérnek a böjt végével korábbi életükhöz, egy ilyen változatos, újdonságokkal teli időszak könnyen ráveheti az embert arra, hogy megtartson egy-két pozitív szokást a lemondás időszakából.

Ha valamivel kapcsolatban azt érezzük, hogy hosszú távon is szívesen megtartanánk, hozzátenne az életünkhöz, akkor építsük be a mindennapjainkba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még többet olvashatsz a böjtről itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek