3 kelkáposztás böjti étel, ami megváltoztatja a húsmentes fogásokról alkotott véleményed

Idén február közepén kezdődött, és április 3-ig tart a nagyböjt. Nem szoktuk tartani, de próbálunk minden évben egyre több ennek megfelelő ételt készíteni. Ez a három kelkáposztás fogás akár ebbe az időszakba, akár egy vegán étrendbe is beilleszthető.

Kiskorában a legtöbb ember nem kedveli a káposztát, bár nekem a kedvencem a töltött káposzta volt, és a rakott kelt is szívesen megettem. Ezekben bizony van hús rendesen, de például tavaly karácsonykor a hagyományos mellett direkt készítettem húsmentes töltött káposztát is, és nagyon jól sikerült. Ezen a csodás emléken felbuzdulva a legutóbbi zöldségbeszerzésnél két szép fej kelkáposztát rendeltem, hogy ne csak a sima káposztás, hanem a kelkáposztás ételeket is kipróbáljam mentesen. A leeső, nem kicsi részekből egy nagyszerű levest dobtam össze.

Vegán kelkáposztaleves

Frankfurti leves, oh, igen, imádom, de a gyerekek a virslit már kicsukták az általuk elfogadható élelmiszerek egyre szűkülő csoportjából. Ez a kis adalék információ, és az egyik gyermekünk vegánsága is hozzájárul ahhoz, hogy nálunk ne virslivel készüljön a kelkáposztaleves. Tejföl helyett pedig a szuper zöld dobozos vegán krém oldja meg a kellő savanyítást és egyben az eredetihez hasonló színvilágot. Petrezselyem nagyon kell bele, sőt, szerintem minden zöldségleveshez isteni! Burgonya nélkül üres lenne a kelkáposztaleves, ez szolgáltatja a tartalmat, a só-bors-kömény hármasa pedig maradjon az alapfűszerezés, ne bontsuk meg az egységüket, mert felesleges.

Vegán rakott kel

Melyik fehérjeforrással legjobb a rakott kel? Lencsével! De tényleg, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. Minden nagy húsevővel megkóstoltatnám, hogy elhiggye ezt nekem! Nem kell vöröslencse, se drága beluga, zöld, vagy le puy, nagyszerűen megoldja a feladatot a sima barna lencse is. Jól be kell ízesíteni úgy, mintha egy menő tésztaszószt készítenénk belőle. Ha vastag, paradicsomos hagyma-, zellerszár- és sárgarépaalapra helyezzük, kellően fűszerezi az ételünket. Fontos, hogy a kelkáposzta forralóvizébe és a rizsfőzéshez is használjunk sót, egy réteg se maradjon íztelen, így lesz tökéletes az összhatás.

Kelkáposzta-steak céklás bulgurral

Kelkáposzta-steak - plusz egy fogás, ami eszméletlenül jól néz ki a tányéron. A legegyszerűbben elkészíthető, nem igényel előfőzést, párolást, csak simán egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a nem túl vékony káposztaszeleteket, és kis fűzerezéssel, olajozással mehetnek is a sütőbe, hogy nagyon dögösre piruljanak. A bulgur jó magában is, de zöldségekkel még ízletesebb. Szoktam mindenféle variációban főzni. Ez a céklás lett szerintem idáig a legütősebb. Hozzá kell tennem, hogy csokorban érkeztek a bordós gumók, ezért belekerült a levelük és a száruk is a köretbe. Ha tehetitek, csak így vásároljatok céklát! Amióta kistermelőktől szerzem be a zöldeket, azóta szembesültem ezzel a lehetőséggel. Korábban nem tudtam, micsoda varázslat a „tartozékokat” is felhasználni. Ezek most zsenge gumók voltak kedves kis levelekkel, de korábban szép megtermetteket küldtek. Azokba zöldséges rizst tekertem, és egybe sütöttem a cuki töltelékeket. Egy dologra azért mégis jó ez a bezártság, a kistermelői termények kitágították ételeink elkészítési módozatait.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek még:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek