Böjti vacsorák a húsvéti sonka előtt

Manapság már kevesen böjtöljük végig a Húsvét előtti negyven napot, de az ünnepet megelőző időszakban mégis sokan igyekszünk csökkenteni húsfogyasztásunkat. Ebben segítünk.

A böjt képe a lemondással és az élvezetek megvonásával kapcsolódik össze. Ebben az időszakban az ételeinkből megpróbáljuk kizárni a húsokat. Ezt egyébként nem csak vallásos megfontolásból tehetjük, hiszen a hús megvonása testünk megtisztulását, regenerálódását is segítheti. A böjtnek azonban nem kell automatikusan fájdalmasnak lennie: rengeteg olyan húsmentes étek létezik, amellyel hozzájárulhatunk a tisztuláshoz, de a gasztronómiai élvezetekről sem kell lemondanunk.

A legkézenfekvőbb élelmiszerek ilyenkor a zöldségek: millió formában dolgozhatunk velük, és rengeteg más könnyed alapanyaggal párosíthatjuk őket. Érdemes arra is figyelni, hogy kiaknázzuk a tavaszi piac és zöldségeskert felhozatalát is, hiszen sok növénytől nemsoká egy egész esztendőre búcsút kell mondanunk.

A saláták és sós krémek mellett előrukkolhatunk egy-egy ízletes főzelékkel, de párolt és grillezett zöldségeket is készíthetünk, sőt, süthetünk vegetáriánus fasírtot is. Hasonlóan ildomos húsmentes tésztákkal és rizottókkal kísérletezni. Most nyolc olyan receptet válogattunk össze, amelyek ihletet adhatnak Húsvét előtti vacsoráinkhoz.

 1. 1.

  Kelkáposzta-főzelék witch konyhájából

 2. 2.

  Sóska saláta

 3. 3.

  Tormás-citromos krumplisaláta

 4. 4.

  Indiai sólet vegán

 5. 5.

  Cukkini fasírt 5. - vegán

 6. 6.

  Céklás humusz ropogós pitával

 7. 7.

  Joghurtos padlizsánkrém (Padlizsánkrém 3.)

 8. 8.

  Spagetti bazsalikommal és paradicsommal

Címlapról ajánljuk

További cikkek