Még egy nagyon jó ok, hogy több biohúst egyél

Az organikus élelmiszerekről általában elmondható, hogy egészségesebbek, mint a vegyszerrel készülők, de nem mindig éri meg az az apró különbség azt az árdifferenciált, amit ezekért az ételekért elkérnek. Egy friss kutatás szerint a húsból azért mégis érdemes biót választani, leginkább azért, mert az antibiotikum-rezisztens baktériumokból sokkal kevesebb található meg rajtuk.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói azt találták, hogy a biohús sokkal kisebb eséllyel tartalmaz olyan antibiotikumra is rezisztens baktériumtörzseket, amelyek az emberre is veszélyt jelenthetnek. Ez azért fontos, mert az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok szakértők szerint a jövő egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetését jelentik, visszaszorításuk mindenki érdeke. Minden évben milliónyi ember esik át baktériumfertőzésen a nem megfelelően kezelt húsok miatt, és ha ezeknek a kórokozóknak csak egy nagyon kis része rezisztens, már az is komoly problémát jelenthet.

A szakértők megjegyezték, hogy már maga a baktériumfertőzés is veszélyes, még rosszabb azonban, ha az adott baktérium nem reagál semmilyen antibiotikumra.

A modern állattartás egyébként is óriási lendületet adott a gyógyszerrezisztens baktériumoknak, mióta a gazdák rájöttek, hogy az állatok gyorsan nőnek, és egészségesebbek maradnak, ha antibiotikummal kezelik őket. Ez azonban melegágya lett a rezisztens baktériumok kialakulásának, annyira, hogy ma már szabályozzák a maximális antibiotikum-használatot. Az organikus húsok esetében pedig mindenképpen száz százalékosan tiszta, organikus táplálékot kell adni az állatnak.

A szakértők a kutatáshoz csirkemell, darált marhahús, darált pulyka és sertéshús adatait vizsgálták 2012 és 2017 között. Kifejezetten a Salmonella, Campylobacter, Enterococcus és Escherichia coli baktériumok jelenlétét figyelték meg, köztük olyanokat is, amelyek antibiotikum-rezisztensek. Az eredmények azt mutatták, hogy a biohúsok közül mindössze kevesebb, mint egy százalékban találhatók meg ezek a baktériumok, míg a hagyományos húsnál ez az arány négy százalék.

A kutatásban vizsgált 39348 húsminta közül 1422 tartalmazott valamilyen antibiotikum-rezisztens baktériumot. Az eredmények azt mutatták, hogy a biohúsban 56 százalékkal kevesebb az esélye az ilyenek megjelenésének a hagyományos húshoz képest.


Még több info a bio ételekről:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...