Még egy nagyon jó ok, hogy több biohúst egyél

Az organikus élelmiszerekről általában elmondható, hogy egészségesebbek, mint a vegyszerrel készülők, de nem mindig éri meg az az apró különbség azt az árdifferenciált, amit ezekért az ételekért elkérnek. Egy friss kutatás szerint a húsból azért mégis érdemes biót választani, leginkább azért, mert az antibiotikum-rezisztens baktériumokból sokkal kevesebb található meg rajtuk.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói azt találták, hogy a biohús sokkal kisebb eséllyel tartalmaz olyan antibiotikumra is rezisztens baktériumtörzseket, amelyek az emberre is veszélyt jelenthetnek. Ez azért fontos, mert az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok szakértők szerint a jövő egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetését jelentik, visszaszorításuk mindenki érdeke. Minden évben milliónyi ember esik át baktériumfertőzésen a nem megfelelően kezelt húsok miatt, és ha ezeknek a kórokozóknak csak egy nagyon kis része rezisztens, már az is komoly problémát jelenthet.

A szakértők megjegyezték, hogy már maga a baktériumfertőzés is veszélyes, még rosszabb azonban, ha az adott baktérium nem reagál semmilyen antibiotikumra.

A modern állattartás egyébként is óriási lendületet adott a gyógyszerrezisztens baktériumoknak, mióta a gazdák rájöttek, hogy az állatok gyorsan nőnek, és egészségesebbek maradnak, ha antibiotikummal kezelik őket. Ez azonban melegágya lett a rezisztens baktériumok kialakulásának, annyira, hogy ma már szabályozzák a maximális antibiotikum-használatot. Az organikus húsok esetében pedig mindenképpen száz százalékosan tiszta, organikus táplálékot kell adni az állatnak.

A szakértők a kutatáshoz csirkemell, darált marhahús, darált pulyka és sertéshús adatait vizsgálták 2012 és 2017 között. Kifejezetten a Salmonella, Campylobacter, Enterococcus és Escherichia coli baktériumok jelenlétét figyelték meg, köztük olyanokat is, amelyek antibiotikum-rezisztensek. Az eredmények azt mutatták, hogy a biohúsok közül mindössze kevesebb, mint egy százalékban találhatók meg ezek a baktériumok, míg a hagyományos húsnál ez az arány négy százalék.

A kutatásban vizsgált 39348 húsminta közül 1422 tartalmazott valamilyen antibiotikum-rezisztens baktériumot. Az eredmények azt mutatták, hogy a biohúsban 56 százalékkal kevesebb az esélye az ilyenek megjelenésének a hagyományos húshoz képest.


Még több info a bio ételekről:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek