Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Benzinkúton kóstoltuk a Michelin-csillagos séf szendvicseit

Grillkolbászos nosztalgiakifli, csirkepaprikás vajas pogácsával – egyebek mellett mostantól ezekkel a  szendvicsekkel is jóllakhatunk utazás közben.

Ha az ember hosszú autózásra vállalkozik, eszébe sem jut, hogy bármiféle kulináris élményre is számítson. Utazáskor mi is mindig túlélésre játszottunk. Mostanáig. Márciustól ugyanis a Michelin-csillagos Palágyi Eszter receptjei szerint készülnek az OMV-kutakon a szendvicsek. Gyerekkori szendvicsélményeiről és a termékfejlesztés szépségeiről és kihívásairól kérdeztük a Costes étterem séfjét.

„Mindig nagy kihívás a legmagasabb szintű gasztronómia ötvözése olyan – persze csak látszólag – mindennapi ételekkel, mint amilyen a szendvics."

Az első benzinkutas szendvicskollekcióm tervezésekor a magyaros konyha elemei játszották a főszerepet. Az ok egyszerű, én magam is nagyon szeretem ezt az ízvilágot, illetve munkám során is igyekszem használni ezeket az összetevőket és ízeket – persze mindig valamilyen csavarral „megbolondítva” a végeredményt” – avatott be minket Eszter a termékfejlesztés folyamatába.

A szendvicsek összeállításakor az alkotónak figyelembe kellett venni a töltőállomások technológiai lehetőségeit is, és persze gondolt az utazókra is. Fontos szempont volt, hogy a harapnivalók útközben is könnyen fogyaszthatóak, finomak, egészségesek és táplálók legyenek. Marhaoldalas burger, grillkolbászos nosztalgia kifli, fonott kalács kacsamáj patéval, csirkepaprikás vajas pogácsával – ezekkel a gourmet szenvicsekkel lakhatunk jól utazás közben.

A mi kedvencünk a fonott kalácsban tálalt kacsamájpaté lett, és mikor kiderült, hogy Eszternél is éppen ez a favorit, úgy éreztük, kicsit cinkostársakká váltunk.

„Ez a szendvics lett a legkülönlegesebb a mostani kollekcióban, hiszen nemcsak savanyított lilakáposzta, de zöldalmachutney és vörösmustárcsíra is szerepel a receptben. A kacsamáj terrine azért is az egyik kedvencem, mert jól le lehet mérni rajta egy séf tudását, nagyon nehéz ugyanis igazán jót készíteni.”

Palágyi maga is gyakori vendég a benzinkutakon, gyakran és sokat autózik, szeret dinamikusan, sportosan vezetni. Pontosan tudta, hogy a magyar utazóközönségnek mire van szüksége: jó minőségű, hazai alapanyagokból készített, tápláló és magyaros ételekre – természetesen a tőle megszokott kis csavarral.

Nyílt titok, hogy bár a séfek mindennap jókat főznek a vendégeknek, eközben a rohanó hétköznapokban ők nem esznek (jókat). Egészen egyszerűen az időhiány miatt: „Előfordul, hogy tényleg így van, de azért legtöbbször igyekszem odafigyelni arra, hogy mit eszem. Ha az étteremben vagyok, ott egész nap kóstolnom kell a készülő ételeket, így ezzel gyakorlatilag jól is lakom. A munkán és az utazáson kívül szabadidőmben is gyakran szervezünk a barátokkal főzős programokat, ilyenkor – talán nem meglepő módon – mindig akkor kezdődik el a sürgés-forgás a konyhában, amikor én megérkezem.”

Ha otthon készítenél egy különleges szendvicset:


Megszoktuk már, hogy a séfek gyermekkori (íz)élményeikből is merítenek egy-egy fogás kitalálásakor. Eszter is szívesen idézte fel az édesapja által készített szendvicskreációkat: „Érdekes módon a szendvics már gyerekkoromban is több volt a családban, mint két szelet kenyér, közte vékony vajréteg és némi szalámi. Kedves emlékem és élményem, hogy az ebéd vagy a vacsora maradékaiból állítottunk össze különböző, ilyen értelemben tartalmas és különleges szendvicseket. Szerencsére apukám nagyon jól főzött, így az ő, vagyis a családi séf ételeiből mindig volt kellő alapanyag az ilyen fogások elkészítéséhez.”

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!