Megdöbbentő számok! Ennyi rovarirtót tartalmaznak kedvenc zöldségeink és gyümölcseink

A zöldségek esetében a vizsgált minták 43,3%-a tartalmazott valamilyen növényvédőszer-maradékot.

Megdöbbentő adatokat közölt egy francia civil szervezet arról, hogy mennyi rovarirtó szert eszünk meg a zöldségeinkkel és gyümölcseinkkel. Az "Eljövendő generációk" nevű csoport2012-2017 között 18-féle gyümölcsöt és 32-féle zöldséget vizsgáltak meg. A gyümölcsminták 71,9 %-a tartalmazott permetezőszer-maradványokat, ennek 2,9%-a átlépte a megengedett mértéket - írja a Le Monde beszámolója alapján az Agrárszektor.

A zöldségek esetében valamivel jobb volt a helyzet. A minták 43,3 %-a tartalmazott valamilyen növényvédőszer-maradékot, ebből 3,4%-a volt a határérték felett. Az Eljövendő generációk szervezet 18 hónappal korábban is kiadott egy hasonló jelentést, amiben pontosan leírják, hogy mely zöldségek és gyümölcsök a legszennyezettebb.

Gyümölcsök növényvédőszer-szennyezettsége:

  • cseresznye - 89 %-ban tartalmazott rovarirtó szert,
  • mandarinfélék - 88,1%,
  • szőlő - 87,3%,
  • pomelo - 86,3%,
  • barack és a nektarin - 82,9%,
  • eper - 82,9%
  • narancs 81,2%)
  • szilva (50,8%),
  • avokádó (27,8%)
  • kivi (25,8%).

Zöldségek növényvédőszer-szennyezettsége:

  • petrezselyem zöldje - 84,9 %,
  • petrezselyem gumója - 82,5%,
  • fűszernövények - 69,3%,
  • endívia - 67,2%,
  • fejes (kerti) saláta - 66,5%,

A legkevesebb növényvédőszer-maradványt a retek (6,9%), a spárga (2,1%) és a csemegekukorica (0,8%) tartalmazta.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...