Vajazd ki, lisztezd ki!

Nem mondóka, hanem kötelező lépés a süteménysütésnél. Valaki már elgondolkozott ezen? A vaj elolvad, nem? Akkor mégis hogyan segít?

Úgy látszik a vaj végtelen témát szolgáltat a food science-szel kapcsolatos, és általában a főzésről szóló cikkekhez. A margarin és a vaj közti különbségről, az otthoni vajkészítésről, az almavajról (igaz, az nem vaj) az omlós tészta kapcsán, sőt, a fűszervajakról is szóltam már, de arról a triviálisnak tűnő kérdésről, hogy miért kell előkészíteni süteménysütés előtt a sütőformát, még nem.

Előkészíteni pedig ugye úgy kell, hogy az ember vesz egy kanálnyi vajat, szétmaszatolja a formában, majd beleszór kevéske lisztet, és addig-addig forgatja, ütögeti azt a szerencsétlen edényt, amíg mindenhol liszt nem ragad a vajba. Adott esetben van vaj a tésztában, liszt pedig nagy eséllyel. Akkor minek?

A magyarázat egyszerű

Amikor a nyers tésztát a forró sütőbe tesszük, a benne lévő fehérjeláncok a melegtől lazábbak lesznek, és elvesztik merev tartásukat. Ha egy edényt nem készítünk elő a fent leírt módon, akkor ezek a laza fehérjeláncok úgy tapadnak a forma felületéhez, mintha ragasztóval kenték volna be őket.

Ha viszont rendesen kivajazzuk a tepsit, akkor az a zsírtartalma miatt meggátolja a tapadást, szinte lecsúszik róla a tészta, és a fehérjék önmagukkal vannak elfoglalva, nem azzal, hogy máshova tapadjanak. A lisztezés pedig megakadályozza, hogy a vaj belesüljön a tésztába, mintegy falat képezve a tészta és a zsír között. Ezt egy esetben hagyhatjuk csak el: ha a tésztában önmagában nagyon sok vaj van, például az omlós tésztában.

És egy vajmentes tipp!

Ha még hatékonyabbak akarunk lenni a fehérjeláncok tapadásának meggátolásában, akkor az edény melegedését kell gyorsítanunk, amikor bekerül a sütőbe. Ezt pedig úgy tudjuk elérni, hogy egy pizzakövet vagy más, hasonló követ teszünk az edény alá. Ez azonban a komplikáltabb megoldás a kettő közül, és ha már sütünk, a vaj és a liszt általában rendelkezésre áll a konyhában.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!