6 hely, ahol a legcsokisabb babkák várnak – Csodás fonatok Szentestől Esztergomig

A kakaós csiga népszerűségével is joggal vetekedhet a babkáé. Nem csoda, hiszen sokunk számára a kalácsok legfinomabbja az ízesített, csavart kalács, a babka. Hagyományos húsvéti péksüteményként itt az idő, hogy a “slágerpékségek” mellett hat kevésbé ismert helyet is mutassunk. Babkát mindenkinek!

A legcsokisabb – David’s Kitchen

David Amerikában született félig magyar, félig amerikai felmenőktől. Pszichológiát tanult, majd magával ragadta a kenyérsütés. New York után Franciaországban is belisztezte a kötényt, majd Magyarországra érkezett, ahol itt is ragadt. Dolgozott cukrászként, majd feleségével éttermet nyitott, és megmerítkezett a fine dining világában is, aminek 2020-ban a pandémia vetett véget. David maradt Budapesten, az új vállalkozás pedig egy nagyvárosi deli és pékség a Klauzál téren, ahol az egyik specialitás a babka lett. Ha megkóstolod, megérted, miért.

David’s Kitchen / forrás

David’s Kitchen

Budapest VI. kerület, Klauzál tér 13. 

Ízparádé a Megszegett Ígéretben

Az egyik legszellemesebb nevű kovászos pékség az újbudai Megszegett Ígéret. Az üzlethelyiség aprócska, és műfajából adódóan is nem éppen olcsó, amit árusítanak. A Fehérvári úti pékség előtt mégis rendszeresen sor áll, ami egyszersmind rövid válasz arra, hogy van-e létjogosultsága az “igazi” pékeknek ma itthon – akik nem szegik meg a vevőik felé tett ígéretüket, hogy tisztességes, remek árut adnak. Ha a Megszegett Ígéret csapatán múlik, nem csak az ünnepek, a hétköznapok sem telhetnek el babka nélkül, és ők nem is állnak meg a csokisnál: málnás csokis, narancsos csokis és pisztáciás is felbukkan a kínálatukban.

Megszegett Ígéret / forrás

Megszegett Ígéret

Budapest XI. kerület, Fehérvári út 46.

Nem a külcsín, a belbecs számít: Molnár Pékség, Esztergom

A Molnár Pékség még az esztergomiak számára is eldugott helyen van. A kis helyiséget látva mintha csak több évtizeddel ezelőtt járnánk, de ha nem ragadunk le a külsőségeknél, egy igazi kis rejtett kincs az esztergomi Molnár Pékség. Ráadásul nem csak pékség, kifejezetten erősek cukrász vonalon is, és a sütemények mellett menő tortákat is készítenek. Isteni az aszalt paradicsomos rozskenyerük, a kapros túrós pitéjük, és dolgoznak különleges, ősi búzafajtából is. Ha van lúdláb a pultban, nem érdemes kihagyni, akárcsak a babkát, amiből készítenek pisztáciásat és diósat is.

Szentgyörgymezei Molnár Pékség / forrás

Szentgyörgymezei Molnár Pékség

Esztergom, Telegdy Csanád u. 12.

A két főtesztelő és névadó: Sára és Áron – irány a SÁRON

Ráckevétől tovább a Ráckevei-Duna folyásával egy irányban következik Szigetbecse, majd Dömsöd. A 6000 fős nagyközségben február elején nyílt családi vállalkozásként egy kis kovászos pékség, ami bármelyik nagyvárosban is megállná a helyét. A nevét a két kis lurkó, Sára és Áron ihlette, és az ilyen kis üzleteket látva sóhajtunk fel, hogy bárcsak az ország minden szegletében ilyen minőségű pékségek és élelmiszerboltok működnének.  A SÁRON polcain a nosztalgikus vajas kifli mellett ott az Alakor ősbúzás kenyér, a kelttésztás túrós rétes mellett a pisztáciakrémes croissant. És igazi jó babka is!

SÁRON / forrás

SÁRON Kézműves Pékség

Dömsöd, Kossuth Lajos u. 134.

“Mentes” babka a KicsiRose-ban

Folytatva az iménti okfejtést – Szentes következik. A dél-alföldi városban számos pékség működik, köztük a KicsiRose egy kis ékszerdoboz. A helyes kis üzletben az élesztőmentes, kovászos kenyérsütés mellett tették le a voksukat, a kenyértésztákat pedig 18-24 óráig hagyják érni. Pászti Ágnes és Pászti Gábor műhelyében klasszikus és újvonalas cukrászfinomságok állnak hadrendben a kakaós csigától az aranygaluskán át a Rákóczi túrósig. Különlegesség a tej és tojás nélkül készült minibabkájuk. Sokan fognak örülni neki húsvétkor (is).

KicsiRose

Szentes, Jövendő utca 15.

Csokis-diós babka a Boldog Kenyértől

Bács-Kiskunban, azon belül is Kiskunmajsán nyitott éppen egy évvel ezelőtt a Boldog Kenyér. Víg László egyik szép szakmából a másikba lépve fotósból lett pék. Alkalmazkodva az igényekhez heti két napon süt és heti két napot is tart nyitva. A tömör, sötétbarna dán magvas kenyere, a bagettje és a pirított hagymás kenyere híre szájról szájra terjed, de az édes péksüteményei sem maradnak el a kenyérfélék mellett. Remekek születnek, ha fonni vagy tekercselni kell, legyen az fahéjas csiga, málnás-kakaós csiga vagy egy istenien szaftos, diós csokis babka.

Boldog Kenyér / forrás

Boldog Kenyér

Kiskunmajsa, Félegyházi út 40.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: David’s Kitchen / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek