5 hazai étterem, ahol a mátrai borzaska nem megúszós retró kaja

A mátrai borzaska úgy jó, ha egyszerre puha és roppanós a krumplis bunda, és nem csak mutatóban kerül rá sajt és tejföl. Nem egy fogyókúrás étel, de nem véletlenül nemzeti kedvenc. Ha te is azok közé tartozol, aki lecsap az étlapon a mátrai borzaskára, ez a cikk neked szól!

A Mátrában borzas, nem borzaska: a Bori Mami dupláz

“Ha Mátra, akkor Bori Mami” – cseng a fülünkbe a Bori Mami mottója. Gyöngyös és a környék legjobb éttermében stílusosan kínálják a Mátrát nevében viselő fogást, megmutatva, hogy egy igazi újvonalas gourmet étteremben helyet kaphat ez a hétköznapi étkezdék kínálatában is gyakran felbukkanó fogás. A Bori Mamiban ráadásul nem is egy, hanem kétféleképpen is szerepel az étlapon: a hagyományosabb verzió a “mátrai borzas, burgonya, csepegtetett tejföl” névre hallgat, az extrább “mátrai borzas, csepegtetett tejföl, gomolya sajt, káposztasaláta”-ként szerepel a főételek között. Mindig érdemes a helyi büszkeségeket megkóstolni!

Bori mami / forrás

Bori Mami

Gyöngyös, Belváros tér 7.

Rizibizivel és jó sok sajtforgáccsal a Pörc & Prézliben

A Pörc & Prézlit a Bazilikával átellenben, a Bajcsy-Zsilinszky út másik oldalán találjuk. A hagyományos magyar vendéglők hangulatát idézik meg, ahol az asztalterítő piros-fehér kockás, mázas kerámiatányérok díszítik a falat, és élő zene teszi még hangulatosabbá az ott töltött időt. Szó nincs azonban évtizedek óta “úgy felejtett” étteremről, a Pörc & Prézli egy modern és menő hely, ahol klasszikus magyar fogások születnek újjá, és olyan ízlésesen kerül tányérra többek közt a vadas marhapofa vagy a gombapaprikás, hogy egy kicsit más fényben látjuk mi is a hazai kedvenceket. Egyik specialitásuk a mátrai, amit sült fokhagymás tejföllel tesznek még erőteljesebben ízesebbé, és a megszokott reszelt sajt helyett sajtforgáccsal vonják be.

Pörc & Prézli / forrás

Pörc & Prézli

Budapest VI. kerület, Lázár u. 1.

Római part, mátrai borzaska a Nánási Kertvendéglőben

A Római Part szép lassan megtelik a tavaszi andalgókkal. Azelőtt is érdemes Pünkösdfürdő felé kanyarodnunk, hogy berobbanna a hekkszezon. A kertvendéglőként és rendezvényhelyszínként is működő Nánásiban a szabadtéri asztalokhoz kiülős szezon előtt is van egyébként sült hekk, és egész évben megbízhatóan jó a konyha. Nagy kedvenc a Nánási pecsenyének keresztelt cigánypecsenye nálunk, akárcsak a ropogós köntössel bevont sertésbordából készült, becsületes mennyiségű fokhagymás tejföllel nyakon öntött mátrai borzaska. A Nánásiba sem “kerti salátáért” vagy vegán opciók miatt járunk!

Nánási / forrás

Nánási Kertvendéglő

Budapest III. kerület, Pünkösdfürdő utca 8.

A kultikus kifőzde kínálatában: Róma Ételbár

A Csalogány utcai Róma Ételbár az egyre kevesebb biztos pont egyike a fővárosi vendéglátásban. Minden út a Rómába vezet – mondják magukról kedves szerénytelenséggel, és valóban. A környéken is sűrűn nyitó-záró burgeresek, pizzázók bisztrók terepén az ő népszerűségük töretlen (a Google-értékeléseik 4,7 ponton állnak, ami kiváló). Naná, hogy éppen ezen a konyhán készül borzaska is, amit nem gondolnak újra, és nem gondolnak túl. Petrezselymes burgonya ágyaz meg neki, és még egy szakavatott sommelier is Róma-féle bubis málnaszörpöt ajánlana hozzá!

Róma Ételbár / forrás

Róma Ételbár

Budapest I. kerület, Csalogány u. 20.

A kép nem hazudik a Corner's Pubban

Rákosszentmihály, Sashalom, Mátyásföld lakóinak nem kell bemutatni a Corner's-t. A XVI. kerületben nincsen minden második sarkon egy ilyen étterem. Három egységet működtetnek, a pubon kívül egy pizzériát és egy gyros- és burgerbárt is. A nagy élet a pub falain belül zajlik, borkóstolókkal és standup-estekkel dobják fel a mindennapokat. Immár közel 25 éve, 2000 óta a környék kedvencei, az egyszerű és barátságos pubkörnyezetben remek ételek kerülnek az asztalra. A törzsvendégek dicsérik a csülöktatárt és a sertésszűzből, pankómorzsában sütött bécsi szeletet, illetve a csak hétvégén elérhető velőscsontot és vörösboros marhapofát tócsnival. A mátrai borzaskájuk is pazar, a kép nem hazudik!

Corner's Pub / forrás

Corner’s Pub

Budapest XVI. kerület, Rákosi út 114.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Corner's Pub / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk