7 budapesti étterem ikonikus rántott húsai... mert kabátos húsból sosem elég!

Melyik húsevő ne szeretné a rántott húst?! Akár egy omlós, bepácolt csirkére, akár egy zsírosabb tarjára, netán egy nagytányérnyi borjú bécsire esküszöl, a frissen sült rántott hús több, mint egyszerű főétel. A családi ebédek vagy a vasúti restik rántott húsos zsömléinek nosztalgiája. Egy életérzés. Ezúttal kivételesen nem szerepel a cikkünkben Bíró Lajos és a Buja Disznó(k), hiszen a rántott húsokra üzletet építő séf helyeit már sokszor ajánlottuk. 7 hely következik, ahol kötelező rántott húst kikérnetek!

A rántott szelet szamurája, Nyúzó Imre

Nyúzó Imre nélkül szürkébb lenne a hazai séfvilág. A korábbi KGB, majd a Ráday utcai Delion konyhafőnöke amennyire szabálytalan figura a konyhán kívül, annyira fanatikusan fejlesztgette a nevével immár összeforrt rántott húsokat. Ahogy ő mondja, immár a saját “csehójában” főz, a Bartók Béla úttól két saroknyira. Rántott hús és rock’n’roll laza hétvégi-esti nyitvatartással, de csúcsra járatott rántott húsokkal. Jelenleg is két tétel szerepel az étlapon: “a” Nyúzó-féle rántott hús a maga szerény 35 dekás megvalósulásában. A tányérnyi rántott karajon kívül pedig sertésszűzből is süti a bundás húsokat, de Nyúzó bármiben remekel, amiben hús van. Ne ijesszen meg a rockkocsma külső, a Vokál erős konyhát takar!

Vokál Rock Bistro / forrás

Vokál Rock Bistro

Budapest XI. kerület, Lágymányosi u. 19.

Kétféle bécsi szelet a Spagóban ebédre és vacsorára

Wolfgang Puck, a hollywoodi sztárok osztrák származású séfje megérkezett Magyarországra a Spago Budapesttel. Az étteremnek otthon adó Matild Palota Pest századeleji eleganciáját éleszti fel, a korabelinél is díszesebb enteriőrrel. Szántó István executive séf vezetésével a Spago a magyar közönséghez is szól, és ha nem csábulnánk el a tenger gyümölcsei, a steak, a házi tészták vagy az ikonikus lazacos pizza irányába, az étlap Spago klasszikusok nevű szekciójában szerepel az étterem egyik büszkesége, a 220 grammos borjú bécsi (osztrák borjúfilé, osztrák burgonyasaláta, pácolt uborka, mache saláta). Egy ötcsillagos hotel éttermében persze a helyszínhez igazítottak az árak is, de ha belekóstolnánk a Spago-életérzésbe szolidabb árazással, az ebédmenüben kóstolhatjuk egy elérhetőbb árú alapanyagból, sertésszűzből is a híres-neves bécsi szeletet közel feleannyiért, mint az esti étlapon.

Spago / forrás: Spago

Spago Budapest

Budapest V. kerület, Váci u. 36.

Rántott mangalica a Remma’s-ban

A belső-erzsébetvárosi Remma’s-ról méltatlanul kevés szó esik, pedig ez a hely nem csak egy tucatbisztró a bulinegyed vendéglátóhelyeinek sűrűjében. Egészen kiváló konyhát visznek, és lehetőleg ne csipegetni jöjjünk ide: a gulyáslevesük, a csülkös pacaluk és a somlói galuskájuk is bajnok – nem sajnálják belőle a jó alapanyagot és az ízeket. A rántott szelet szintén megér egy misét, ezt mangalicakarajból készítik, és osztrák módra burgonyasalátával és tökmaggal tálalják. A Remma’s-t érdemes felvésni a személyes gasztrotérképünkre, az étterem séfpárosa egészen kiváló színvonalon teljesít, a vendéglátóhelyekkel sűrűn ellátott környék egyik legjobbja ez a bisztró.

Remma's Bistro / forrás

Remma’s Bistro

Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén u. 7.

Bundások a Rókahegyi úton: az Ürömi Hüttére mindig számíthatunk

Az Ürömi Hüttének az a legnagyobb bátorsága, hogy bár igényes ínyenckonyhát visz kidolgozott és ütős ízekkel, mindig is felvállalta, hogy a magyar néplelket akarja megszólítani. Családias hely, ahol a hangulat meleg, az étel pedig forró, főleg, ha a kemencés finomságokra vagy a pizzára szavazunk. Ha megvolt az egyik jó leves – magyar és ázsiai vonalon sem jönnek zavarba –, rántott témákat is mindig találunk az étlapon. A rántott csirkemell rendszeres szereplő a napi menüben – jól készítik, nem szárítják ki. A ház specialitásai a rántott szűzpercsenye és a rántott májas hurka. Bizony, májas hurka!

Ürömi Hütte / forrás

Ürömi Hütte

Üröm, Rókahegyi út

Egy igazi bundáznivaló: rántott  tanyasi csirkecombfilé a Larusban

Örök igazság, hogy finom a rántott csirkemell, nagy kedvenc a rántott csirkemáj, különlegesség a vajpuha rántott zúza, de a csirkerészek közül a legjobb igenis a csirkecomb. Ez egy sötétebb színű és zsírosabb hús, amit sütés után is könnyű szaftosan tartani. A ropogós bunda alatt isteni puha, mégis van tartása, haraphatósága. Így gondolja ezt Déryné Lyáskó Zsuzsanna is, a Larus séfje, aki a rántott tanyasi csirkecombfilét petrezselymes pirult burgonyával tette az étlapra. És milyen jól tette! A Sas-hegy lábánál, a Gesztenyés Kert mellett, a MOM Parknál a Larus továbbra is jó választás.

Larus / forrás

Larus Étterem

Budapest XII. kerület, Csörsz u. 18/b

Libamájtól a mangalicáig – rántott jóságok a Pasarét Bisztróban

A Pasarét Bisztró egy igazi törzshely, minden nap reggeltől késő estébe nyúlóan üzemel. Népszerű találkahely, üzleti megbeszélések, családi ebédek helyszíne, ahol egész nyugodtan ki is rúghatunk a hámból, lesz mit a poharunkba tölteni. Nem az elvont, megfejthetetlen konyhára esküsznek: olyan ínyencfogásokkal várnak, amik azonnal betalálnak. Kínált már az étlap rántott malacfület remoulade mártással, rántott mangalicakarajt ázsiai mártogatóssal kísérve, rántott fürjet milánói töltött raviolival, rántott borjúlábat és rántott fogast is. Jelenleg rántott pecsenyelibamáj és rántott tanyasi csirkemell (krémes burgonyapürével) készül a konyhán. Komoly dilemma a bundarajongóknak!

Pasarét Bisztró / forrás

Pasarét Bisztró

Budapest II. kerület, Pasaréti tér

Milánói sertésborda nélkül nem lehetne teljes ez a lista: közkonyha

Menőség a köbön: a Madách téri kultkocsma, a Központ a balatonfüredi Vasüzletben megismert Huszár Matyival kooperál. A frigy a keresztségben a közkonyha nevet kapta (tudatosan kis kezdőbetűvel írva), és már önmagában ez is egy fricska. Akár csak maga a milánói sertésborda, amiről nem tudnak Milánóban. Némi gasztronómiai száműzetést követően láthatóan megindult a nagy hazai klasszikus rehabilitációja, és egy olyan tehetséges ifjú is feleleveníti a majdnem olasz kedvencet, mint Huszár Matyi. Naná, hogy azonnal sztár lett a Közkonyhában.

közkonyha

Budapest VII. kerület, Madách Imre út 5.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Larus

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

6 tipp a tényleg finom töltött padlizsánhoz

Sokan ódzkodnak a különböző töltött zöldségektől, így a töltött padlizsántól is, amely averziónak gyakran egy negatív múltbéli élmény adja az alapját – nézzünk hát most pár trükköt, ami a jövőben segít majd kikövezni az utat a fogás megkedvelése felé.

Lakos Benedek