A 7+1 legjobb praktika zserbó készítéséhez

Zserbó, a szép. Zserbó, a megnyerő. Zserbó, a kedvencünk. Idén rajtad a család szeme, így készítsd el a legügyesebben! (x)

Az idő gyorsan telik, alig egy hónap, és itt a karácsony! Legszívesebben kivennénk magunkat a munkából erre az időszakra, és felkészítenénk a lelkünket, a konyhánkat a komolyabb igénybevételre. Ki tudja, milyen lesz a mostani helyzetben az ünneplés? Egy biztos, a legfontosabb sütik ott lesznek az asztalon. Egyik legismertebb és egyben legfinomabb desszertünk a zserbó. Sokan nagyon félnek az elkészítésétől, neki sem mernek állni, pedig ha ezt a pár fontos szempontot betartjuk, akkor kizárhatjuk a hibákat, és életünk legjobb édes ajándékát adhatjuk a családunknak. Ezekre figyeljetek!

1. Élesztő

Használjunk friss élesztőt a tésztához. Tényleg frisset! Természetesen szárítottal is el tudjuk készíteni, ha más nem áll a rendelkezésünkre, de a friss az igazi! Ettől lesz olyan tökéletes állagú és házias ízű. Langyos, nem forró tejben hagyjuk felfutni. Egy csipet cukorral segítsük a folyamatot, az élesztő valóban habos életrekeltése a cél.

2. Vaj, tejföl és tojás

Karácsonykor engedjük meg magunknak a vaj használatát, íze semmivel sem helyettesíthető! Vegyünk magas zsírtartalmú, márkázott terméket. Egy-két kanál tejföllel mind az ízre, mind az állagra rádobhatunk egy lapáttal. A tojás frissessége ugyanolyan fontos, mint az élesztőé. Most azonban csak a sárgájára lesz szükségünk, nem emelni akarjuk a tésztát, inkább omlóssá, puhává tenni. A vegán variációban természetesen ez a pont elhagyható, itt engedélyezett a helyettesítő termékek használata.

3. Cukor

Süteményekhez alkalmazzunk Koronás Finomszemcséjű Kristálycukrot, mely kitűnően oldódik, ezért hideg és meleg keverékek, krémek, tészták édesítésére egyaránt kiváló - sütés és akár főzés során is nagy segítséget nyújthat. A diós réteghez viszont a legjobb a Koronás Porcukor, így sokkal jobban összeolvad sütés közben a lekvárral.

4. Liszt

Itt most nem a pufi tészta a célunk, tehát vagy finom őrlésű süteménylisztet, vagy vajas tésztákhoz alkalmas finomlisztet használjunk. A tészta pihentetése adja meg az időt és a lehetőséget a legjobb sütési állag eléréséhez.

5. Lekvár és dió

Sajnos nincs mindenkinek a kamrájában vagy a polcán egy nagyi által készített sárgabaracklekvár, de próbáljuk meg a lehető legjobb minőségűt a zserbóba kenni. Ha túl folyós lenne, sűrítsük be egy megfelelő ideig tartó forralással. Közben kevergessük, és amikor a lekvár már nem folyik le a kanálról, szépen bevonja azt, akkor elértük a jó állagot a sütihez, kenhetjük. D fronton is a nagyi kertjében szedett lenne az ideális, ennek hiányában keressünk egy megbízható kistermelőt a piacon, esetleg kóstoljuk is meg a dióját, csak utána vegyük meg a legízletesebbet!

Még több zserbóreceptet itt találsz!

6. Sütőpapír

A tésztát nyújtsuk méretre vágott sütőpapíron. A legalsó réteget papírral lefelé, a többit papírral felfelé fordítsuk a lekváros, diós részre, így könnyen a pontos helyére tehetjük, és a papír lehúzásával készen áll a következő kenhető felületünk.

7. Csokoládé

Ahogy a vajnál, itt is adjuk meg a módját! 70%-os kakaótartalom alatt ne adjuk be a derekunk. A csokoládét olvasztás után minimum 30%-os zsírtartalmú tejszínnel és márkázott vajjal keverjük el, úgy öntsük a kész süti tetejére.

+1 tipp:

Itt igazán nincs értelme a sietségnek. Hagyjuk kihűlni a sütit, megdermedni a csokibevonatot, csak utána vágjuk körbe, és nedves késsel szeleteljük a sütőtálban. Így csodásan megtartja a formáját.

Most már minden titkot elárultunk, rajtatok a sor, süssétek meg életetek legjobb zserbóját karácsonyra!

Keress a zserbóhoz cukrot a Koronás Cukor termékkínálatából itt!

Advertisement

Címlapról ajánljuk

További cikkek