A temérdek fogyókúra közül most egy olyat mutatunk be, ahol nemhogy korlátozni kell a húsfogyasztást, de kifejezetten kötelező megnövelni.
„Á, én soha nem tudnék fogyókúrázni!” – legyintünk gyakran kishitűen. Kifogás van bőven, a leggyakoribb az, hogy utálunk hosszútávon nyers zöldséget ropogtatni. Nos, a jó/rossz hír az, hogy nem is kell.
Egyre több fogyókúrás csodamódszer létezik, amire páran esküsznek, páran pedig mélységesen elítélnek. Dr. Atkins az „atyja” az 1970-es évektől ismert diétának, melynek a lényege, hogy megnöveli a szervezetbe bevitt fehérjét, és ezzel egy időben csökkenti a szénhidrát mennyiségét. Elmélete szerint, ha a szervezet a korábban megszokottnál jóval kevesebb szénhidráthoz jut, azt úgy érzékeli, mintha nem jutna megfelelő táplálékhoz, és elkezdi feldolgozni a lerakódott zsírmennyiséget.
A fogyókúrát Atkins három szakaszra osztotta. Az első szakasz, amelyben a fogyás megindul, legalább két hétig kell, hogy tartson. Ebben az időszakban szinte tilos a kenyér, a tésztafélék, a keményítőtartalmú zöldségek, a gabonafélék, a gyümölcsök és az olajos magvak fogyasztása. A napi bevitt szénhidrátmennyiség összesen 20 g lehet. Emellett korlátlan mennyiségben fogyaszthatóak a vörös és fehér húsok, halak, a tenger gyümölcsei, zsíros sajtok, tej, tojás és különböző olajok. Atkins azt ígéri, hogy ebben a szakaszban heti 2 kg-tól is megszabadulhatunk.
A második szakaszban a bevitt szénhidrát mennyisége napi 5 grammal növelhető, ez főleg gyümölcsök vagy szénhidrátszegény zöldségek formájában fogyasztandó. A szakasz addig tart, amíg a súlyfelesleg 4 kg körül marad. A harmadik szakaszban újabb 10 gramm, lehetőleg alacsony glikémiás indexű, vagyis lassan felszívódó szénhidráttal növelhető a napi adag. Ez a szakasz addig tart, amíg el nem érjük a kívánt súlyt.
A végső, megtartó szakasz „örökké” szól, itt már napi 120 g szénhidrát engedélyezett, és mindenféle fehérjeforrás előtt szabad a pálya. Természetesen, akárcsak az összes többinek, ennek a diétának is megvannak a maga ellenzői. Tény, hogy a vesét hosszútávon megterheli a rendkívül magas szintű fehérjefogyasztás, sőt a sok zsíros étel mellett könnyen megemelkedik a koleszterinszint, ami magas vérnyomáshoz és szívbetegségek kialakulásához vezethet. Tény továbbá az is, hogy a módszer megalkotójának súlya halálakor 110 kg felett volt.
Tény azonban az is, hogy a módszer az 1970-es évek óta több ezer embernek segített megválnia a felesleges zsírpárnáktól. Az igazság nyilván félúton van – de ha kedvet kaptatok az Atkinshez, a NoSalty ad egy kis segítséget.
Fontos!
Természetesen, akárcsak a többi fogyókúránál, itt is be kell tartani bizonyos szabályokat. Orvosi konzultáció nélkül ne kezdjünk bele. Rendszeresen végezzünk testmozgást, és fontos, hogy naponta legalább két liter folyadékot fogyasszunk.
A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...
Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...
Mennyi mennyei finomság sorakozik ma az étkezőasztalokra! Tojásleves, ezúttal nagyon finoman, tarhonya, sültpaprikával spékelve és egy kis rózsavizes muffin is érkezik.
Az adventi és karácsonyi időszakban rengeteg sütemény készül a közreműködésével, azonban az év más időszakaiban rendszerint hanyagoljuk a konyhában. Kitaláljátok melyik növényi alapú, igen gazdag kalciumforrásra gondoltunk?
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Az adventi és karácsonyi időszakban rengeteg sütemény készül a közreműködésével, azonban az év más időszakaiban rendszerint hanyagoljuk a konyhában. Kitaláljátok melyik növényi alapú, igen gazdag kalciumforrásra gondoltunk?
Összeállt már nálatok a teljes karácsonyi menü? Hiszen pár nap, és ott ülünk a szépen megterített asztalnál, gyertyafényben úszó ünnepi hangulatban. Eheti kvízünk a karácsonyi menü klasszikusait sorakoztatja fel, akár inspirációként szolgálva.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...