Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Alacsony a vérnyomásod? Tényleg a kávé és a vörösbor a megoldás?

Gyakran szédülsz, fáj a fejed, nehezen koncentrálsz? Lehet, hogy csak az alacsony vérnyomásod áll a háttérben. Érdemes kivizsgáltatni!

„Alacsony a vérnyomásod? Igyál kávét, vörösbort és semmi bajod nem lesz!” – halljuk sokszor. Tényleg ilyen egyszerű? Ez a két „csodaszer” valóban képes megoldani a problémát?

Dr. Wágner Lászlóval, a Rózsakert Medical Center nefrológusával jártunk utána a kérdéseknek.

Amiről ritkábban beszélünk: az alacsony vérnyomás

A magas vérnyomás veszélyeit mindenki ismeri, de az alacsony vérnyomásról, más néven hypotóniáról lényegesen kevesebbet beszélünk. Szerencsére utóbbi kevésbé veszélyes, de sajnos olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint a szédülés, kábultság, látászavar, fejfájás, ájulás, koncentrációs nehézségek, hányinger, erős szívdobogás és szapora légzés. Nyilvánvaló, hogy ezek a tünetek hatással lehetnek a munkahelyi teljesítményre és a mindennapi életünkre is. A hypotónia hosszútávon ronthatja az agyi teljesítőképességet, és emelheti az időskori demencia és depresszió kialakulásának esélyét.

Milyen vérnyomásérték számít alacsonynak?

A 90/60 alatti értéket nevezzük alacsonynak, de attól, hogy a vérnyomásmérő egyszeri alkalommal ezeket az értékeket mutatja, még nem biztos, hogy vérnyomásproblémáink vannak. Krónikusan alacsony vérnyomás akkor áll fenn, ha a vérnyomás első, azaz szisztolés értéke tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t.

Mi okozhatja?

Az alacsony vérnyomás esetén el kell különíteni, hogy átmeneti vagy elhúzódó jelenségről van-e szó. Mind az átmeneti, mind az elhúzódóan – krónikusan – jelentkező alacsony vérnyomás lehet normális és kóros is, emiatt ennek esetleges kóros okát ki kell zárni, illetve meg kell keresni.

A hypotónia leginkább fiatal nőknél fordul elő, de nem kizárólagosan. Kialakulásában genetikai tényezők mellett hormonbetegségek (pl. pajzsmirigy-alulműködés), szívproblémák, evészavarok, terhesség, bizonyos gyógyszerek szedése (pl. vérnyomáscsökkentők túladagolása, szívgyógyszerek, antidepresszánsok, Parkinson-kór elleni gyógyszerek, stb.) is szerepet játszhatnak. Ezek kiderítése és esetleges kezelése az orvos feladata, emiatt célszerű a háziorvos segítségét kérni, aki szükség esetén szakorvosi segítséget kér.

Ma már elterjedten használatos az olyan vérnyomásmérő készülék, amelyik nemcsak egyszeri mérésre alkalmas, hanem a felkarra csatolva automata módon 24 órán keresztül rögzíti a vérnyomást és pulzust, és számítógép segítségével ez kiértékelhető. Az alacsony vérnyomás pontos felmérésében ennek a módszernek fontos szerepe van.

Csak leesett, vagy tényleg alacsony?

Veled is biztosan előfordult már néhányszor, hogy amikor hirtelen felálltál pöttyöket láttál és megszédültél. Ezt az érzést a vérnyomás hirtelen esése okozza és néhány másodperc alatt elmúlik. A fiatal, magas, vékony lányoknál gyakrabban jelentkezik ez a panasz, de nem kell tőle megijedni. Tehetsz ellene, ha hosszú ücsörgés vagy fekvés után óvatosan kelsz fel. Néha más helyzetekben is előfordulhat a hirtelen vérnyomásesés, például evés, köhögés, de akár wc-zés után is. Az átmenetileg jelentkező alacsony vérnyomás banális okai között a nem megfelelő folyadékfogyasztás, vagy éppen kifejezett folyadékvesztés (izzadás, hányás, hasmenés stb.), illetve a kialvatlanság is szerepelhetnek. Attól, hogy ez a jelenség néha előfordul veled, még nem feltétlenül alacsony a vérnyomásod. Ha nagyon gyakran érzel ilyesmit, akkor viszont érdemes orvoshoz fordulni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

A kávé és a vörösbor valóban megoldás?

Alapvetően nem. A krónikusan alacsony vérnyomás – ha az nem betegséghez társul – megoldása gyakran a megfelelő folyadékfogyasztás, ami télen napi 2 liter, nyáron és kifejezett fizikai aktivitás esetén akár 3-4 liter is lehet. Emellett a rendszeres testmozgás, sportolás is fontos szerepet játszik a helyes vérnyomás szabályozásában.

A kávé és a vörösbor emelheti a vérnyomást, ez kétségtelen. Hogy hosszútávon érdemes-e alkalmazni ezeket, az több tényezőtől függ, és néhány szabályt jó, ha szem előtt tartasz.

Alapvető, hogy túlzásba vinni egyiket sem szabad. A vörösborral jobb vigyázni a migréneseknek és a függőségre hajlamos személyeknek. Fontos leszögezni: a jótékony vörösborfogyasztás alatt minőségi, mértékletes borivást értünk.  Az „alsópolcos” borokat tehát felejtsük el és 1-1,5 decinél a minőségiből se csússzon le több naponta. A vörösbor átmenetileg emelheti a vérnyomást, majd csökkenti azt, ugyanis alkoholtartalma miatt vízhajtó hatású, emiatt mellé/utána legalább 3-4x annyi vizet is igyunk meg.

A kávéból 1-2 csésze jótékony hatású lehet, de ennél több nem javasolt. Aki rendszeresen iszik kávét, annál egy plusz adag általában nem befolyásolja a vérnyomást. Aki azonban nem szokott kávézni, és mégis megiszik egyet, annál vérnyomás- és pulzusemelő hatása lehet. Vízhajtó hatása miatt a kávéivás után szintén figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra.

A megoldás tehát elsősorban nem a vörösborban és a kávéban keresendő. Ha okosan fogyasztod ezeket, jótékonyak lehetnek. Ha alacsony a vérnyomásod, hosszútávon azzal teszed a legjobbat, ha a mindennapi életed részévé teszed a rendszeres testmozgást, sok folyadékot iszol és eleget alszol. Ilyen egyszerű. Természetesen, ha az alacsony vérnyomás kóros mértékű, illetve betegséghez társul, akkor orvosi segítséget kell igénybe venni.
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!