Tuti módszer magas vérnyomás ellen

A vegetáriánus étrendnek számos előnye van, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy eredményes lehet a magas vérnyomás betegség tüneteinek enyhítésében!

A vegetáriánus étrenden élők jellemzően nem fogyasztanak húst, halat, bár vannak olyan szemi- (fél-) vegetáriánus étrendek, amelyekbe belefér a hal vagy a csirkehús. Legszélsőségesebb formája a vegán étrend, amelyben semmiféle állati eredetű alapanyag (pl. tojás, tejtermékek stb.) nem szerepel.

Az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratában (Journal of American Medical Association) megjelent friss, 39 kutatás eredményeit összevető metaanalízis szerint a vegetáriánus étrend megfelelő eszköz lehet a magasvérnyomás-betegségek nem gyógyszeres kezelésében.

Hazánkban a magasvérnyomás-betegség népbetegségnek tekinthető. Ez a krónikus betegség hosszú idő alatt alakul ki, és ha nem járunk rendszeres vizsgálatokra, akkor gyakran már csak az egészségünket veszélyeztető tünetekkor derül ki a diagnózis - ekkor már csak a gyógyszeres terápia segíthet. Fontos tudnunk, hogy ez a betegség megelőzhető - többek között megfelelő étrenddel és fizikai aktivitással.

Francia zöldséges pite recept

A vegetáriánus étrend előnyei a magasvérnyomás-betegség megelőzésének tükrében:

  • a növényi étrenden élőkre jellemző az alacsonyabb napi energiabevitel, hiszen sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A zöldségételek alacsony energia- és zsírtartalmúak, emellett magas élelmirost-tartalmuknak köszönhetően lassítják a tápanyagok felszívódását, és tartós jóllakottság érzést biztosítanak.

  • mivel nem fogyasztanak húst, így a vegetáriánusok étrendjében nem szerepelnek a sok só felhasználásával készült sültek, pörköltek és a magas nátrium tartalmú húsipari készítmények - szalámi- és kolbászfélék, sonkák, vörösáruk sem.

  • a vegetáriánusokra jellemző, hogy egészségtudatosan élnek, speciális étrendjük mellett nagyobb figyelmet fordítanak a rendszeres mozgásra is.

Nyilvánvalóan nem mindenki számára kivitelezhető a húsmentes élet, nem is kötelező elvárás a vérnyomáscsökkentés érdekében. Azonban ha nem is akarunk áttérni erre az étrendre, az alábbiakat tehetjük vérnyomás-értékeink normalizálása érdekében:

  • Helyezzük át a hangsúlyt a húsételekről a zöldségekre, a főzelékfélékre. A zöldségek rendkívüli változatossággal elkészíthetőek, ne féljünk felfedezni új, szezonális alapanyagokat, ételkészítési eljárásokat!

  • Csökkentsük a só mennyiségét ételeinkben - már az ételkészítés során is, illetve kerüljük a kész ételek, nyers zöldségek utánsózását az asztalnál!

  • Csökkentsük a pácolt, érlelt, magas só-tartalmú kolbászok, szalámifélék, sonkák, előregyártott konzervek, levesporok, mártások, félkész termékek szerepét a mindennapokban!

  • Alkalmazzunk ételkészítési trükköket a fokozottabb ízélmény eléréséhez!

  • Mozogjunk rendszeresen! A fizikai aktivitás jót tesz keringésünknek, érrendszerünk állapotának! Fontos tudni, hogy túlsúly esetén már 10%-os testsúlycsökkentéssel is sokat tettünk a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

További vegetáriánus ötletekért kövesd Húsmentes Hétfő rovatunkat!

(via The Huffington Post)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?