Óriási drágulás elé néz az akácméz, több ezer forint lehet kilója

Az áprilisi fagyok miatt szinte teljesen elfagyott az akác, éppen ezért idén sokkal drágább, és jóval kevesebb akácméz lesz majd a piacokon.

Az április eleji fagyok miatt katasztrofális helyzetbe kerültek a méhészek, a szélsőséges időjárás miatt ugyanis szinte teljesen elfagyott az akác, erről számolt be Németh Attila, vásárhelyi méhész a Délmagyarnak. A méhész szerint régebben április végén már virágba borultak az akácfák, most azonban csak pár centis kezdemények vannak. Ezek a körülmények lehetnek a méz drasztikus drágulásának okai.

Ilyen drága talán még sosem volt a méz

A szélsőséges tél a méhekre is rossz hatással volt, a méhészek csaknem 20-30 százalékos pusztulásról számoltak be. A szokatlanul enyhe tél miatt a beporzók már februárban kijöttek a kaptárból, majd ahogy ismét lehűlt a hőmérséklet, visszaálltak telelőfürtbe, az azon kívül rekedt fiasítás pedig el­pusztult.

A méhészek most abban bíznak, hogy a fagyok utáni sarjúvirágokról még lesz némi hordás, amely valamilyen szinten még ki tudja pótolni az idei akácmézkészlet mennyiségét.

2020-ban akácmézből az addig megszokott mennyiség 20 százaléka készült el, a Sokszínű vidék cikke szerint pedig idén sem lehet nagyobb mennyiségre számítani. Tavaly az akácméz felvásárlási ára 1400 forintról 2200 forintra emelkedett.

Németh Attila szerint idén viszont 2500 forintra is felrúghat a kilós méz ára, ami azt jelenti, hogy a piacon 3500, a boltokban pedig akár 5000 forintba is kerülhet majd egy kilogramm akácméz.

Könnyen meglehet, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is repcemézből lehet majd a legnagyobb hozam, ha marad az átlag 20°C körüli hőmérséklet. Hamarosan kiderül, ebből mennyit sikerül gyűjtenie a méheknek.


Az élelmiszerek ára nem csökken, ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek