Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szoktál mézet használni? Akkor ezt jobb, ha tudod!

Több méhész is tönkremehet idén. Az utóbbi hetek csapadékos időjárása nem kedvezett az akácméznek.

Egy átlagos évhez képest idén alig a fele terem akácmézből. Ez legfeljebb csak a hazai szükségletet fedezi – mondta az InfoRádiónak Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A helyzet katasztrofális, nagyon rég volt ilyen rossz. Valószínűleg idén lőttek a mézes sütiknek is.

A drágulás oka egyértelműen az időjárás. Jelentős mennyiségű csapadék érkezett az országba pont az akácvirágzás idején, ami miatt a méhek nem tudtak kirepülni.

Bross azt mondta, hogy vannak olyan méhészek akik idén nem tudtak akácmézet pergetni, vannak, akik egy átlagos évet talán megközelítő termést, de az országos eredmény azt mutatja, hogy egy átlagos év felét sem sikerül letermelni. A kiesést nem lehet pótolni, ezért valószínűleg több méhész a válságban úgy reagál majd, hogy befejezi a tevékenységét.

Az akácméz felvásárlási ára már most duplája  az egyéb mézekéhez képest. A katasztrofális év valószínűleg a fogyasztói árakon is látszódni fog. A szakember szerint reménykedni lehet abban, hogy másfajta mézek jobban teljesítenek, de ez még nem változtat az idei rossz helyzeten.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!