Szoktál mézet használni? Akkor ezt jobb, ha tudod!

Több méhész is tönkremehet idén. Az utóbbi hetek csapadékos időjárása nem kedvezett az akácméznek.

Egy átlagos évhez képest idén alig a fele terem akácmézből. Ez legfeljebb csak a hazai szükségletet fedezi - mondtaaz InfoRádiónakBross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A helyzet katasztrofális, nagyon rég volt ilyen rossz. Valószínűleg idén lőttek a mézes sütiknekis.

A drágulás oka egyértelműen az időjárás. Jelentős mennyiségű csapadék érkezett az országba pont az akácvirágzás idején, ami miatt a méhek nem tudtak kirepülni.

Bross azt mondta, hogy vannak olyan méhészekakik idén nem tudtak akácmézet pergetni, vannak, akik egy átlagos évet talán megközelítő termést, de az országos eredmény azt mutatja, hogy egy átlagos év felét sem sikerül letermelni. A kiesést nem lehet pótolni, ezért valószínűleg több méhész a válságban úgy reagál majd, hogy befejezi a tevékenységét.

Az akácméz felvásárlási ára már most duplája az egyéb mézekéhez képest. A katasztrofális év valószínűleg a fogyasztói árakon is látszódni fog. A szakember szerint reménykedni lehet abban, hogy másfajta mézek jobban teljesítenek, de ez még nem változtat az idei rossz helyzeten.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek