Létfontosságú szerve zsugorodhat össze annak, aki túl sok kávét iszik

Új, minden eddiginél részletesebb tanulmány született ausztrál kutatók által a túlzott kávéfogyasztás következményeiről. Mint kiderült, a túlzott kávéfogyasztás az agy térfogatának csökkenésével és az időskori elbutulás (demencia) kockázatának növekedésével járhat.

A túlzott kávéfogyasztástól az agy mérete zsugorodni kezdhet – többek között erre a megállapításra jutottak a Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei, akik több mint 17 700 ember adatait elemezve vizsgálták, milyen hatásai lehetnek a kávéfogyasztásnak az agyra nézve. (Az alanyok életkora 37 és 73 év közé esett.)

A HVG.hu cikkében leírtak szerint azok, akik naponta több mint hat csésze kávét isznak, 53 százalékkal magasabb a demencia kialakulásának kockázata.

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Mivel éves szinten világszerte több mint kilenc milliárd kilogrammot fogyasztanak el belőle, alapvető fontosságú, hogy megismerjük az egészségünkre esetlegesen gyakorolt hatásait

– hivatkozik a HVG Kitty Pham, a Nutritional Neuroscience szakfolyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjének nyilatkozatára.

A kutatások szerint a túlzott kávéfogyasztás meghatározó összefüggésben lehet az agy térfogatának csökkenésével, Elina Hyppönen, az egyetem professzora szerint azonban fontos tudni azt, hogy a kávéfogyasztásban is a mértékletesség a kulcs, annak pedig, aki csak néhány csészével iszik meg naponta a feketéből, nem kell tartania attól, hogy demens lesz a kávé miatt, fontos azonban a folyamatos hidratálás, a kávénak ugyanis vízelvonó hatása van.

A demencia jelenleg nagyjából 50 millió embert érint világszerte, az emlékezést, a gondolkodást és a mindennapi tevékenységek probléma nélküli működését befolyásoló degeneratív agyi állapotot naponta 250 embernél diagnosztizálják csak Ausztráliában.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek a kávéfogyasztással kapcsolatban:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek