7+1 ok, amiért többet eszel a kelleténél

Számos olyan aprónak tűnő, teljesen hétköznapi tényező van az életünkben, ami túlevéshez vezethet. Ahhoz adok most tippeket, hogy kerüld el ezeket a helyzeteket!

A legtöbben szeretünk jókat enni, mindenkinek vannak kedvencei, amiből többet eszik, mint másból. Ezzel nincs is gond addig, míg képesek vagyunk mértéket tartani. De sokan vannak, akik nem, vagy csak nagyon nehezen találják meg azt a pontot, amikor elég. Túlevők vagyunk, ha akkor is eszünk, ha (már) nem vagyunk éhesek. De ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi okozza a túlevésünket, akkor képesek lehetünk ismét normál kerékvágásba terelni az étkezéseinket. Lássuk a legtipikusabb, hétköznapi okokat!

1. Jutalom

Mert megérdemlem! - ugye ismerős? Fáradtak, kimerültek vagy szomorúak vagyunk és a vigasztalást az ételben keressük. Legyen ez egy szelet süti vagy egy pohár bor- és miért is ne? De sokan nem állnak meg az egy szeletnél/pohárnál, és ha ezt rendszeresen teszik, a kilók gyarapodni fognak. Keressünk más jutalmakat magunknak, lehet ez egy jó könyv, egy forró fürdő, vagy csak fél óra semmittevés!

2. Stressz

Egy kimerítő nap a munkahelyen, idegesítő főnökkel a nyakunkban, a fejünkben sorjázó, soha véget nem érő feladatokkal kiegészítve, és késő este ott találjuk magunkat a hűtő feltépett ajtaja előtt, és mindent magunkba tömünk. A túlevésnek ez a formája is sokakat érint. Persze aztán jön a bűntudat, a rossz alvás, hosszútávon esetleg a reflux, fekély. Kérjünk segítséget, néha saját magunk nem is vesszük észre, hogy lehetne könnyebben csinálni, a stresszkezelő technikák alkalmazása is sokat segíthet.

via GIPHY

3. Berögzült szokások

Gyerekként biztosan találkoztunk ezek közül valamelyikkel: “ételt nem dobunk ki, mert pazarlás”, “mindent meg kell enni, ami a tányéron van”, “ha nem eszed meg, kicsi maradsz”. És persze az éhező afrikai gyerekek felemlegetése is sokak számára ismerős lehet. Ezektől a beidegződésektől nehéz szabadulni, mert mélyen rögzültek - de nem lehetetlen. Szedjünk keveset a tányérunkra, igyekezzünk gazdaságosan főzni, és lehetőleg ne adjuk tovább a gyerekeinknek ezeket a szokásokat!

4. Maradékevés

Ez a fajta túlevés elsősorban a kisgyermekes anyukákat, apukákat érinti. A szülő lelkesen tervez, bevásárol, főz, pépesít, és a gyermek esetleg bele sem kóstol, vagy egy kanál után eltolja maga elől az ételt. Ez rettenetesen frusztráló, főleg, ha mindennapos. De ne együk meg a maradékot (ha mi már ettünk)! A gyermekek ízlése, hangulata változik, akár már este is hajlandó lehet megenni, amit délben elutasított. Ha az étel alkalmas fagyasztásra, kis adagokban tegyük el a mélyhűtőbe.

via GIPHY

5. Unalom

A munkahelyen éppen nincs pörgés, nincs elég feladat, de hazamenni nem lehet, és valahogy csak előkerül a fiókból egy zacskó keksz, csoki, chips. Ha tudjuk magunkról, hogy hajlamosak vagyunk unalmunkban enni, vigyünk inkább gyümölcsöt, pl. almát vagy kis adag mandulát az édességek vagy sós rágcsálni valók helyett.

6. Kapkodás

Ha sietve, kapkodva eszünk, könnyen előfordulhat, hogy több energiát veszünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk van, és hosszú távon a szervezetünk ezt a mennyiséget fogja majd követelni. Az emésztőrendszerünknek kb. 20 percre van szüksége, hogy értesítse az agyat a jóllakottságról, ezért érdemes lassítani, rendesen megrágni az ételt, és megfontolni, hogy tényleg szükségünk van-e repetára.

7. Környezeti hatások

Alig fejeztük be az ebédet, de az utcán a pékség előtt elhaladva beindul a nyálelválasztás, vagy otthon a tv-ben vagy az újságban látunk valami ínycsiklandót. Roppant nehéz folyamatosan ellenállni a csábításnak, hiszen mindenhol körül vagyunk véve evési lehetőségekkel. Érdemes a napi ötszöri étkezés betartására koncentrálni, így kisebb eséllyel csábulunk el úton útfélen.

+1. Túl szigorú diéták

A fogyókúrás diéták nagy része valamelyik tápanyag (pl. zsír, szénhidrát) nagymértékű csökkentésével operál, amit hosszú távon igen nehéz betartani. Sokszor az energiamennyiség sem elegendő, így ha valaki folyton éhes, előbb vagy utóbb besokall, és teleeszi magát. Majd jön a bűntudat, az önsanyargatás, a falás, és ebből az ördögi körből nehéz szabadulni. Az olyan diéták működnek hosszútávon, amelyek életmódváltással járnak, de megfelelő mennyiségű energiát és tápanyagot tartalmaznak a szervezetünk normál működéséhez.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Netflix

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.