7 tipp kezdő fogyókúrázóknak - hasznos tanácsok a dietetikustól

Ezeket minden fogyni vágyónak át kell gondolnia, mielőtt belevág a testsúlycsökkentésbe.

Vannak, akik egész életüket fogyókúra nélkül élik le - akár azért, mert nincs szükségük rá, akár azért, mert elégedettek önmagukkal akkor is, ha esetleg túlsúllyal élnek. Mondjuk a fogyókúra szót én sem kedvelem, hiszen tartós eredményt nem igazán lehet "kúrával" elérni.

Ahhoz, hogy egész életünkre megszabaduljunk a felhalmozódott felesleges kilóktól, kiegyensúlyozott testsúlycsökkentésre, és elcsépeltnek hangzik talán, de életmód-váltásra van szükség.

Összegyűjtöttem pár tanácsot, amelyeket a kezdő fogyni vágyóknak mindenképpen érdemes szem előtt tartaniuk, de talán azoknak is adhatnak némi támpontot, akik már többféle diétával, kúrával próbálkoztak hosszabb távon - sikertelenül.

1. Motiváció

Az első fontos kérdés, hogy igazán komolyak-e a fogyási szándékaink. Gondolom erre mindenki rávágja, hogy Naná!, szerintem érdemes feltenni magunknak a kérdést: Tényleg mi szeretnénk-e fogyni? Mert ha erre a kérdésre a tükörbe nézve nem tudunk egy mély, határozott "Igen"-nel válaszolni, ha csak azért szeretnénk megszabadulni pár kilótól, mert megjegyzéseket kapunk kollégáinktól, társunktól, családunktól - akkor nagy valószínűséggel eleve kudarcra vagyunk ítélve. Belső motiváció nélkül nem lesz kitartás, nem lesz tartós eredmény.

Annak érdekében, hogy minél stabilabban állhassunk az úton, érdemes közvetlen környezetünkkel is megosztani terveinket, hogy ne váljunk támadások célpontjává. Nyilván egy normális környezetben erre sor sem kerül, hanem számíthatunk a barátok, a család, a társunk támogatására.

2. Miért fogyjunk?

A belső motiváció erősítésére érdemes átgondolnunk, hogy miért is rossz az nekünk, ha túlsúlyosak vagyunk. Mára ezt a kérdést sajnos esztétikai szintre emelte a média, de vannak a szépségnél fontosabb okok is. A túlsúly komoly kockázati tényezője a magas vérnyomás-, a szív- és érrendszeri-, a szénhidrát-anyagcserezavarral kapcsolatos - (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség), az ízületi-, mozgásszervi-, egyes bőr-, endokrinológiai-, légzőszervi- és daganatos betegségek esetén.

A fentiek mellett pedig általános életvezetésünkre, önbizalmunkra is pozitív hatással van, ha elégedettek vagyunk önmagunkkal, a testképünkkel, és egészségünk a lelki dimenzióban is érvényesül.

3. Csak ésszel!

A szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség jellemzően hosszú idő alatt alakulnak ki, "észrevétlenül" - hacsak nem járunk rendszeresen szűrésekre. Mielőtt belekezdenénk a fogyókúrába, érdemes a háziorvosunktól vérvételre beutalót kérni és az eredményeket vele áttekinteni. Ha a vérvétel eredményén vannak csillagozott értékeink, akkor ezek hatással lehetnek az étrendünkre is, adott esetben betegségek előrejelzéseként értékelhetjük őket.

4. Ezek nélkül nem fog menni

A sikeres, tartós eredményekkel járó fogyás abszolút lehetséges, de természetesen szükség van kompromisszumokra. Nagy valószínűséggel tartósan változtatnunk kell azon, hogy: mit eszünk, hogyan étkezünk, milyen a hozzáállásunk, mennyit mozgunk.

5. Maradj a realitások talaján!

Ész nélkül semmiképpen sem érdemes belevágni a testsúlycsökkentésbe. Reális, fokozatos célokat érdemes kitűzni magunk elé. Az évtizedek alatt felhalmozódott súlyfeleslegtől ne akarjunk 1 hónap alatt megszabadulni. Az ideális testsúlycsökkentési tempó heti 0,5-1 kg, ehhez mérten állítsunk be magunknak 4-8 hetes célokat. Pl.:

  • "a következő 4 hétben 2 kg-t szeretnék fogyni"
  • "keresek egy online kalóriaszámláló applikációt, és legalább egy hétig rögzítem, hogy mit fogyasztok"
  • "a következő héten két nap mozgok legalább 30 percet, az azt követő héten és az után hetente legalább háromszor" stb.

Ha elértük a fenti célokat, tűzzünk ki újabb, kisebb lépéseket. Ugyanakkor ne várjuk el, hogy húsz év elteltével is beleférjünk ballagási ruhánkba, vegyük figyelembe, hogy életkorunkkal a testünk működése és szükséglete is változik. A testsúlycsökkenésünket rengeteg tényező, pl. genetika, életkörülményeink, fizikai képességeink is befolyásolják. Ismerjük fel ezeket a tényezőket, amin tudunk, változtassunk, de lehet, hogy akad majd olyan is, amin nem tudunk változtatni - ezek ellen ne küzdjünk.

6. Felesleges tiltólisták

Viszonylag nehéz olyan étrenden élni sokáig, ami sok olyan ételt tartalmaz, amit igazából nem kedvelünk, és kevés olyat, amit nagyon szeretünk. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a megfelelően - lehetőleg szakember által, személyre szabottan - összeállított testsúlycsökkentő étrendbe meglepő módon nagyon sokféle alapanyag és étel belefér. Ez az étrend színes, változatos, jóval túlmutat a saláta+csirkemell és édesítős tejeskávé világán. A túl erős korlátozásokat tartalmazó étrendek nem tarthatóak fenn sokáig, gyakran fulladnak mértéktelen "zabálásba", amikor végkép elfogy a türelmünk. Ezeket az eseményeket követően aztán önbizalmunk is mélyre süllyed, hiszen ahelyett, hogy felismernénk, rossz étrendet követtünk, gyakran hibáztatjuk magunkat az akaraterőnk hiánya miatt. Ez nyilvánvalóan nem vezet sehová.

7. Nem lehetetlen

A sikeres testsúlycsökkentés nem egy sétagalopp, de mindenkinek sikerülhet. Csodabogyók nincsenek, de bátran kérjünk segítséget, dolgozzunk "fejben" és testben - és legyünk nagyon-nagyon türelmesek. Menni fog.

Ezeket olvastad már?

(via about health)

Címlapról ajánljuk

További cikkek