Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így csökkentsd a kalóriabeviteled egyszerűen!

A kalóriabeviteled csökkentéséhez nem kell feltétlenül kalkulátorokkal bíbelődnöd - néha elég lehet csak pár hétköznapi lépést beilleszteni a mindennapokba.

A hűvösebb idő elérkezésével a könnyed étkezéseknek is búcsút intünk, és inkább a takaró melegébe burkolózva nassolunk – utána pedig bűntudatunk van a kalóriahabzsolás miatt. Pedig a bikiniszezonon elmúltával sem szabad háttérbe szorítanunk a mértékletes táplálkozást. Ahelyett pedig, hogy megvonnánk magunktól bármit is vagy valamilyen divatos, önsanyargató fogyókúrába kezdenénk, gondolkozzunk inkább az alábbi ésszerű megoldásokban!

1. Fontosak az arányok

Az őszi-téli időszakban jellemző, hogy kevésbé érezzük magunkat aktívnak, mégis egész nap az evésen jár az eszünk. Ráadásul a magyar konyhában ilyenkor különösen népszerűek a zsírosabb fogások, azonban az egyoldalú táplálkozás hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet. Épp ezért figyeljünk oda, hogy minden főétkezésnek legalább a felét zöldségek, gyümölcsök tegyék ki, és szánjunk naponta minimum 30 percet mozgásra – ez lehet akár egy jó séta is. Fontosak az arányok: egy kalóriadúsabb ebéd után uzsonnára és vacsorára inkább a kímélőbb fogások mellett döntsünk

2. A köztes kalóriák is számítanak

Egy kis csoki, mogyoró, keksz – hiába figyelünk a főétkezésekre, ha közöttük folyamatosan nassolunk. Sokszor nagyvonalúan átlendülünk a nassolással bevitt mennyiség felett, de minden elfogyasztott falat és korty beleszámít a napi kalóriabevitelbe. Ez persze nem jelenti azt, hogy kalkulátorral kellene minden kalóriát számolnunk, de mindig figyeljünk az összetevőkre és az arányokra. Az élelmiszercímkéken minden információt megtalálunk, ezeket alaposan áttanulmányozva el tudjuk dönteni, hogy belefér-e délután egy csokis desszert, vagy inkább az édesítőszeres verziót preferáljuk.

3. Édes élet

A magyar édesszájú nemzet, ahogy a konyhánk is mutatja – legyen szó túrós tésztáról, palacsintáról vagy szilvás gombócról, hiányérzetünk van, ha nem szórjuk meg egy kis porcukorral. A napi ajánlott hozzáadottcukor-fogyasztás legfeljebb a teljes kalóriabevitel 10%-a  ez kb. 10-11 teáskanálnyi cukor. Ez első látásra soknak tűnhet, hiszen nem sokan esznek meg 10-11 teáskanálnyi cukrot minden nap, de ebbe a mennyiségbe beletartozik minden, az élelmiszerek, italok elkészítéséhez felhasznált hozzáadott – rejtett – cukor, méz vagy szirup. Fussuk át mindig a termékcímkéket, meg fogunk lepődni, hogy mennyi élelmiszer tartalmaz cukrot és néha milyen meglepő mennyiségben. 

Mindig mérlegeljünk egy-egy fogásnál, hogy tényleg szükséges-e még több cukrot hozzáadni. Ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk az édes ízről: jó megoldás lehet például a gyümölcsök, zöldségek természetes cukortartalmával történő édesítés a főzésnél.

3+1. Hidratálás és a kalóriák

Bár sajnos gyakran nem tulajdonítunk neki elég jelentőséget, az ételek mellett az folyadékbevitel mennyisége és minősége is fontos tényezők. Naponta legalább 8 pohárnyi folyadékot igyunk, ebből minimum 5 pohár víz legyen, a többi származhat más forrásból, például kávéból, teából, gyümölcsléből, üdítőből. Azonban ebben az esetben sem szabad elfeledkeznünk a kalóriákról, az italunk kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe annak cukor- és kalóriatartalmát.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!