7 nap, 7 étel – Gyors levesek, tészták, húsételek hozzák zsákban a meleget

Ahogy a népi közmondás férfitriója, úgy a héten készített gyors receptek is azon munkálkodnak majd, hogy minél hamarabb elhozzák számunkra a langyos, napfényes tavaszt...no meg persze a kellemes jóllakást.

Manapság már nem lehet olyan magabiztosan hagyatkoznunk a népi időjóslatokra, hiszen a globális felmelegedés kissé átvette az irányítást ezen a téren. Abszolút nem biztos tehát, hogy idén Sándor, József és Benedek tényleg elhozzák majd híres zsákjukban a jobb időt, az azonban teljesen garantált, hogy az alábbi, gyors ebédekkel telepakolt heti menü tartós jóllakást hoz majd az egész családnak. Nézzük, milyen fogások fértek bele az előttünk álló hét napba!

HÉTFŐ: Házi pesztós tészta

Házi bazsalikompesztós szélesmetélt parmezánnal, bazsalikomlevelekkel tálalva
Házi pesztóval lesz a legfinomabb

Egy villámgyorsan összedobható pesztós tészta sosem okoz csalódást, válasszuk hát ezt hétfőn, ha tényleg semmi időnk nincs a főzésre. Még úgy is szempillantás alatt megleszünk vele, ha magunk készítjük a bazsalikomos krémet hozzá: tényleg nem lesz bonyolult!

KEDD: Temesvári tokány

Temesvári tokány: szaftos, zöldbabos húsragu, főtt rizzsel tálalva
Egy magyaros klasszikus, jó sok szafttal

Sajnos még nem használhatunk hozzá friss, zsenge zöldbabot, de sebaj, a mirelit is megteszi. Szerencsére a fagyos zöldséggel is ugyanolyan ízes, szaftos tokányt főzhetünk keddre, ami mellé a rizs szinte kötelező, nehogy kárba vesszen az a sok finom szósz.

SZERDA: Olasz csalánleves tésztával

Olasz csalánleves tésztával
Nem kell félni tőle, nem harapnak a levelek!

Bizony, a csalán levelei (megfelelő előkészítés után) bátran fogyaszthatóak, nem szurkálják össze-vissza az ajkakat. Persze, ha mégis ódzkodunk tőle vagy még nem találunk az éledező erdőben friss leveleket, megfőzhetjük az egyszerű olasz levest spenóttal, sóskával vagy medvehagymával is.

CSÜTÖRTÖK: Hummuszos tészta sült paradicsommal és olajbogyóval

Hummuszos tészta olajbogyóval, paradicsommal
Gyors, laktató, egészséges: kell ennél több?

Egy leleményes szakács kezében szinte bármiből tésztaszósz válhat: a mai napon épp a hummusz kerül terítékre, amit magunk is készíthetünk, de akár a boltban is beszerezhetünk (a lényeg, hogy jó minőségű legyen). Mellé már csak a kedvenc zöldségeinkre, olajbogyókra vagy más tetszőleges finomságokra lesz szükség, és már kész is a laktató ebéd.

PÉNTEK: Caldo Verde - a portugál kolbászos kelkáposztaleves

Caldo verde: portugál kelkáposztaleves kolbásszal, burgonyával
Az ízek ismerősek lehetnek, a fogás mégis különleges élményt nyújt

Újabb mediterrán kitekintés: a portugáloktól kölcsönözzük pénteki fogásunkat, azonban a magyar gyomornak sem lesz ismeretlen egy-két alapanyag és íz. Burgonyával, kelkáposztával és kolbásszal van tele ez a leves, ami gazdagságában már inkább főétel: ennek tudatában tervezzünk vele.

SZOMBAT: Tavaszi medvehagymás gnocchi

Házi medvehagymás gnocchi tejföllel, reszelt sajttal tálalva
Frissítő, tavaszias tésztaétel

Hétvégen lévén nekifoghatunk időigényesebb (de ugyanúgy maceramentes) recepteknek is, például készíthetünk házi gnocchit. A burgonyás tésztában csodás kis szín- és ízfoltokat képez a pikáns zöldfűszer, ennek ízét a tálalásnál sem értelmes elnyomni.

VASÁRNAP: Citromos-olívás tepsis csirke

Citromos csirkecombok olajbogyóval, tepsiben
Jó nagy tepsit süssünk belőle!

Persze vasárnapra jusson azért egy kiadós húsétel: a csirkecombokat tavaszias hangulatban citrommal frissíthetjük, és karakteres olajbogyókkal egészíthetjük ki. A szaftos, tepsiben sült húsok az egész család kedvencei lesznek, ez garantált!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Tedd még tavasziasabbá a konyhád alábbi cikkeink segítségével:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...