20 perc és tiéd lehet ez a serpenyős tócsni: tavaszi ricottakrémmel frissítettük

Tavasziasan friss és ízekben kirobbanó új fogással jelentkezik a hónap gyors receptje sorozat: bármilyen rohanás van, az alábbi tócsnit akkor is összedobhatjuk és megkenhetjük bármivel, ami épp kézközelbe kerül.

Beköszöntött a tavasz, persze egyelőre ezt még csak a naptárra lesve és az esetlegesen napfényesebb délelőttökön sétálva érezhetjük: az igazán friss, zsenge tavaszi termények és szezonális zöldségek még váratnak magukra. Sebaj, alkossunk továbbra is türelmesen azzal, ami a télből még hátramaradt, és kezdjük el csalogatni a kikeletet, amivel csak tudjuk. A márciusi hónap gyors receptje is épp ezt a gondolatot követi: pikk-pakk összedobható, laktató édesburgonyás tócsnit falhatunk, amelyre harsányan zöld és pikánsan zöldfűszeres ricottakrém kerül. Gyerünk, nézzük a recept titkait!

Édesburgonyás tócsni metélőhagymás ricottakrémmel és sült baconnel
20 perc és tiéd lehet ez a serpenyős tócsni

A jó tócsni alaptésztája

Bármilyen zöldségből készítjük is, minden tócsninak megegyezik az alapvető működési mechanizmusa: minél kevesebb a nedvesség a tésztában, annál ropogósabbra süthetjük a lepényünket.

Persze a nedvesség csökkentése egyben azt is jelenti, hogy nehezebb lesz mind a nyers masszával, mind a kisült lepénnyel bánni, az törékenyebb lesz, hajlamosabb a szétesésre.

Jelen receptünk esetében tojást és lisztet is adunk a masszához: ez könnyebbé teszi a sütést, így gyorsabban elkészülhet az ebéd. Ahhoz, hogy mindemellett is ropogós maradjon a tócsni külseje, ügyeljünk a nedvesség mennyiségére. A nyers massza állaga legyen olyan, mint a sűrű palacsintáé vagy nokedlié: ha kell, adjunk hozzá további lisztet.

Mivel nem egyedül édesburgonyát, hanem sima krumplit is reszelünk a tésztába, az ebben található keményítő is a ropogós állag felé orientálja majd a lepényünket. Ezen kívül a sütési technikával tökéletesíthetjük a textúrát: alacsony-közepes lángon, türelmesen süssük a tócsninkat, hogy belül is átsüljön, közben pedig ne kozmáljon oda.

Nézd meg videón is az édesburgonyás tócsni elkészítését:

Feltét és sütőzsiradék egyben

A sütéshez ugyan használhatnánk sima olajat is, azonban, ha a lepénysütés előtt pár szelet szalonnát is lepirítunk a serpenyőben, azok ízes, kisült zsírján készíthetjük el a tócsninkat. Egyedül arra figyeljünk, hogy ne használjunk túl magas lángot az edény alatt, mert az extrém hőtől a zsír íze kesernyéssé válhat.

Édesburgonyás tócsni metélőhagymás ricottakrémmel és sült baconnel
Tavaszi ricottakrémmel frissítettük a lepényt

Tavaszias tálalás

A bevezetésben említett tavaszias hangulatú feltét sem maradhat le: ezt egy metélőhagymával ízesített ricottakrém biztosítja majd, amely nemcsak ízben, de hangulatban és ízben is feldobja az amúgy nehézkesebb vonalat képviselő lepénykét.

Persze, ha nem jutunk friss zöldfűszerrel, esetleg valami mást jár a fejünkben kíséret gyanánt, a feltétet kedvünk szerint másra is cserélhetjük.

Édesburgonyás tócsni metélőhagymás ricottakrémmel és sült baconnel
Biztosan nem lesz elég belőle egy szelet

További ötletek az édesburgonyás tócsni tálalásához:

  • tejföl, sajt és sült szalonna
  • juhtúró, lilahagyma és szalonna
  • krémsajt, szalonna és tükörtojás

Itt az édesburgonyás tócsni teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!