5+1 tex-mex fogás

Fajitas, chili con carne, nachos, ezek a tipikus mexikói ételek. Vagy mégsem? Mi mexikói, és mi nem?

Csak kevesen tudják, de a hazánkban – és persze a világ legtöbb részén – kapható mexikói fogások sokkal inkább az úgy nevezett tex-mex konyhának a remekei. Ez a konyha az amerikai és a mexikói konyhának, azon belül is az ottani street foodnak az a fúziója, melyet a tejanónak is nevezett spanyol ajkú bevándorlók vittek el az „őshazából”. Persze ez a mix sokszor jót is tesz a felszolgált étkeknek, mivel a kényesebb európai gyomornak is jobban befogadhatóbb.

A NetPincér online ételrendelési portál összegyűjtött 5+1 itthon is megkóstolható, tipikus mexikói/mexikói-amerikai fogást.

Chili con carne

A legtipikusabb tex-mex fogás, olyannyira, hogy ez Texas állam hivatalos étele. Az általunk legismertebb formájában nem található meg Mexikóban – ott inkább az úgy nevezett újra, vagy kétszer sütött bab dívik. A nevét a benne található chiliről és húsról kapta (a spanyol kifejezés jelentése szó szerint chili hússal). A népszerűségét elsősorban egyszerűségének köszönhette; eredetileg a névadó alapanyagokat sóval és zsírral porították, és tömbökben szállították, mint valamiféle hatalmas leveskockát. Ezt öntötték fel vízzel és főzték meg az utazók, ha megéheztek. A chili con carnet sokszor ma is bab nélkül eszik Amerikában, bár kétségtelenül babbal a legelterjedtebb, ami mellé hagymát, paradicsomot és egyéb fűszereket is adnak.

Burrito

A burrito tényleg egy tipikus mexikói étel, igaz, eredeti formájában leginkább csak hús és a már említett „kétszer sütött”, azaz főtt, pépesített, majd megsütött babot tartalmaz, kukorica- vagy búzatortilla lepénybe tekerve. A tex-mex változat emellett salátát, guacamolét (avokádókrémet), paradicsom salsát, esetleg a mexikói „paradicsomsalátát”, a pico de gallót, rizst, sajtot és tejfölt tartalmaz, de számos helyi variációban is ismert mind Amerikában mind Mexikóban.

Nachos

A nachos ugyan Mexikóban született, de amerikaiak is szerepet játszanak a történetében. Alapvetően jellegzetes formára vágott, sült kukoricatortillát takar sajttal vagy sajtszósszal, de ezen kívül számos egyéb feltétet is tartalmazhat. Különösen az amerikaiak által kedvelt változatában, hiszen ők amúgy is hajlamosak a túlzásokra, ha ételről van szó. Más mexikói fogásokkal ellentétben ennek a története jól dokumentált. 1943-ban a mexikói Piedras Negras környékén állomásozó amerikai katonák éhségüket szerették volna csillapítani, ezért betértek egy vendéglőbe, de pechjükre a konyha már bezárt. A főpincér, Ignacio "Nacho" Anaya, gyorsan összeállított nekik egy ételt, a konyhában még elérhető alapanyagokból; tortillából és sajtból. Felszolgálta az amerikaiaknak, és a többi már történelem.

Fajitas

Talán ennek az ételnek van a legkevesebb mexikói gyökere a tex-mex fogások közül, bár kétségtelenül megtalálhatók benne a mexikói konyhából ismert alapanyagok. Az alapja a sült, csíkokra vágott hátszín steak, melyet még sistergőn, vaslapon szolgálnak fel, sült hagymával, kaliforniai paprikával, és egyéb hozzávalókkal, szószokkal. A körete ennek is tortilla, amibe a fogyasztó maga tekeri bele a hozzávalókat.

Taco

A burritóra merőben hasonlító étel, mely jellemzően kisebb tortillából készül, ezért általában kettő, vagy inkább három darab egy adag. Az alapvető különbség a burrito és taco között a forma. Míg a burritóban szorosan feltekerik a hozzávalókat, addig a tacót kagyló alakban hajtják össze.

+1 Chimichanga

Ez Magyarországon kevésbé ismert ételfajta, bár van olyan étterem nálunk is, ami felszolgál ilyet. Lényegében a burrito bő olajban kisütött változata, mely elsősorban Észak-Mexikóban és Dél-Amerikában kedvelt.

Ez is érdekelhet!

23 + 1 gyors mexikói recept, amit ki kell próbálnod!

Ha kedvet kaptál egy burritóhoz, a Netpincér „80 nap alatt a Föld körül” kampányának első hetében, október 19-től a megjelölt éttermek étlapjáról 30%-os kedvezménnyel rendelhetsz mexikói ételeket.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...