Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így űzd ki a konyhádból az ételmolyokat

Időről-időre molyinvázió lepi el a konyhádat? Már belefáradtál az üldözésükbe, de szeretnél tőlük örökre megszabadulni? Bevált fortélyaink neked is segíthetnek.

Mindannyian utáljuk őket. Az aszalványmolyok hangtalanul teszik tökre a kamránk kincseit, miközben mi mit sem sejtünk az egészről. A kamra csendes, meleg, nyugodt zugait szeretik, illetve nagy kedvencük az összes száraz áru a liszttől a babon át a quinoaig. De nem is ez a legrosszabb az egészben, hanem az, hogy lárváikat sokszor nem is vesszük észre az ételekben. Igen, ez egyúttal azt is jelenti, hogy nagy valószínűség szerint mindannyian ettünk is már molylárvákat – természetesen tudtunkon és akaratunkon kívül.

Az ételmolyoktól megszabadulni nem egyszerű, de ha pontosan betartod a szabályokat, akkor mégis kitessékelheted őket a konyhából és az egész életedből is.  A Housewife How-To's tippjei alapján összeállítottunk egy listát olyan praktikákról, amik segíthetnek. 

Nyitva van? Dobd ki

A molyűzők ökölszabálya, hogy ahol egy ételmoly van, ott bizony egészen biztosan van több is. Akik nagy valószínűséggel már a kamrádban lévő zacskókban, és nyitott papírzsákokban tanyáznak. Pazarlás és fájdalom ide, vagy oda, de ki kell ezeket a megkezdett zacskókat dobni, mert az összes időzített bombaként és lárvaoviként működhet. Nem éri meg kockáztatni pár száz forintért, ráadásul oda minden elővigyázatosság és munka, ha már itt elvérzik a haditerv. Szóval szorítsd össze a szemed, és gyorsan tegyél a kukába minden nyitott zacskót. Sőt, vizsgáld át a teljes csomagolásokat is, mert a molyok nem rettennek meg attól sem, hogy kis lyukakat rágjanak a zacskókra, ha nem biztosítottál számukra bejáratot.

Távolítsd el a fertőzött dolgokat a lakásból

Minden molylárvás vagy gyanús ételmaradékot kidobtál, de a szemetes még mindig a lakásban van? A lehető leggyorsabban távolítsd el a lakásból, mert a kártevő gazfickók könnyen hazatalálnak. Esélyt se adj nekik erre!

Takarítsd le a kamrapolcokat

Miután mindent kivettél a szekrényből, langyos szappanos vízzel alaposan mosd át a kamra összes polcát és zegzugát. Ezután jöhet a természet és az ecet ereje: keverj össze egy csésze ecetet egy csésze forró vízzel és az ebben megáztatott ronggyal töröld át ismét a polcokat. Miért kell ez? Az ecet és a víz elegye segít a molylárvák elpusztításában. Ha biztosra akarsz menni, csepegtess pár csepp borsmentaolajat az ecetes-meleg vizes keverékbe. A borsmentaolaj nagyszerű természetes fertőtlenítőszer, segít elűzni a pókokat, csótányokat, egereket és hangyákat is.

Tegyél mindent jól zárható, csavaros edényekbe

Mielőtt visszapakolnál a kamrába, vedd számba, hogy hány jól záródó edényre lesz szükséged. Ezek lehetnek boltban kapható műanyag- vagy üvegedények, de akár megfelelő méretű befőttes üvegek is. A lényeg, hogy jól záródjanak, hogy a molyoknak esélyük se legyen a visszatérésre.

Ha már vannak ilyen edényeid, akkor ezek tartalmát is nézd át alaposan, mert könnyen előfordulhat, hogy mégis vannak bennük kártevők, hiszen sokszor a bolti termékekkel együtt hozzuk haza a molylepkéket. Ha a dobozban lárvákat fedezel fel, dob ki, ami benne van és alaposan mosogasd el az edényt forró vízzel és mosószerrel, majd szárítsd meg és csak ezután tegyél bele új dolgokat.

Használd a fagyasztót!

Drasztikus megoldásnak tűnik, de ha megelőzésről van szó, nem ismerünk tréfát. Mivel sokszor a boltból az élelmiszerekkel együtt hozzuk haza a molyokat, azért jó megoldás lehet, hogy a kamrába kerülés előtt 2-3 napig a fagyasztjuk a száraz árut. Utána minden mehet a helyére a zárt dobozokba a kamra polcaira.

Ezeket olvastad már? 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!