Hány percig kell sütni a csirkemellet? - Most megmutatjuk az összes lehetséges módszert!

Sokak kedvence a csirkemell, hiszen ez az egyik legegyszerűbben feldolgozható és megsüthető hús. Nem mindegy azonban, mennyi ideig hagyjuk a tűzön.

A csirkemellnek számtalan egyszerű és finom elkészítési módját ismerjük. Míg a legtöbben általában megsütjük a baromfinak ezt a részét, addig sokszor eshetünk abba a hibába, hogy a túl magas sütési hőmérséklet vagy a túl hosszú sütési idő miatt száraz, rágós húst kapunk végeredményként.

Pedig ezt a hibát még egy kevés gyakorlattal rendelkező hobbiszakács is elkerülheti néhány igen egyszerű, de praktikus tanács észben tartásával. Legyen szó sütőről, forró olajról vagy grill-lapról, a jó csirkemellhez elengedhetetlen, hogy megfelelő ideig megfelelő hőmérsékleten legyen hőkezelve. Alapvetően azt lehet mondani, hogy a csirke megfelelő sütési hőmérséklete átlagosan 180 °C, ezt legegyszerűbben hús hőmérővel lehet ellenőrizni, azonban

ha azok közé tartozol, akik nem rendelkeznek otthon hús hőmérővel, íme néhány hasznos tanács, milyen eszközzel mennyi ideig érdemes sütnöd a csirkemelled!

Ha grillezel...

Elsőként ellenőrizd, kellőképpen felforrósodott-e már a grill-lap. Ha a hús a lapra rátéve azonnal sercegéssel reagál, a kellő hőmérsékletet elérted. A kiklopfolt, vékonyabb szeletek egy-egy oldalát ne süsd hat percnél hosszabb ideig, a vastagabb csirkemell szeletekre azonban oldalanként akár8-10 percet is áldoznod kell, hogy az megfelelően átsüljön.

Ha sütőben sütöd...

Tekerd fel a hőmérsékletet 190°C-ra, az előmelegített sütőben pedig 20-30 percig hagyd egyenletesen átsülni a vékonyabb hússzeleteket. A vastagabb szeleteket 220°C-on 30-40 percig érdemes sütni, fontos viszont, hogy a csirke sose süljön száraz közegben. Használj húspálcát, így könnyen ellenőrizni tudod, megfelelő-e már a hús állaga.

Ha kevés olajban sütöd...

Magas hőmérsékleten csupán két percre lesz szükséged, hogy átsüljön a csirkemell egyik oldala (itt szintén a klopfolt, vékony csirkemellre kell gondolni). A magas hőfokon vigyáznunk kell arra, hogy az olaj ne égjen oda és ne kezdjen el pattogni, éppen ezért mi inkább a közepes vagy alacsonyabb hőfokot ajánljuk a sütésre: alacsonyabb hőmérsékleten a hús egy oldalát 4-6 percen keresztül érdemes sütni.

Ha sok olajban/fritőzben sütsz...

Forrósítsd fel az olajat 176-185°C-ra és 8-10 percig hagyd a húst a fortyogó olajban.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...