Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hány percig kell sütni a csirkemellet? - Most megmutatjuk az összes lehetséges módszert!

Sokak kedvence a csirkemell, hiszen ez az egyik legegyszerűbben feldolgozható és megsüthető hús. Nem mindegy azonban, mennyi ideig hagyjuk a tűzön. 

A csirkemellnek számtalan egyszerű és finom elkészítési módját ismerjük. Míg a legtöbben általában megsütjük a baromfinak ezt a részét, addig sokszor eshetünk abba a hibába, hogy a túl magas sütési hőmérséklet vagy a túl hosszú sütési idő miatt száraz, rágós húst kapunk végeredményként. 

Pedig ezt a hibát még egy kevés gyakorlattal rendelkező hobbiszakács is elkerülheti néhány igen egyszerű, de praktikus tanács észben tartásával. Legyen szó sütőről, forró olajról vagy grill-lapról, a jó csirkemellhez elengedhetetlen, hogy megfelelő ideig megfelelő hőmérsékleten legyen hőkezelve. Alapvetően azt lehet mondani, hogy a csirke megfelelő sütési hőmérséklete átlagosan 180 °C, ezt legegyszerűbben hús hőmérővel lehet ellenőrizni, azonban 

ha azok közé tartozol, akik nem rendelkeznek otthon hús hőmérővel, íme néhány hasznos tanács, milyen eszközzel mennyi ideig érdemes sütnöd a csirkemelled!

Ha grillezel...

Elsőként ellenőrizd, kellőképpen felforrósodott-e már a grill-lap. Ha a hús a lapra rátéve azonnal sercegéssel reagál, a kellő hőmérsékletet elérted. A kiklopfolt, vékonyabb szeletek egy-egy oldalát ne süsd hat percnél hosszabb ideig, a vastagabb csirkemell szeletekre azonban oldalanként akár 8-10 percet is áldoznod kell, hogy az megfelelően átsüljön. 

Ha sütőben sütöd... 

Tekerd fel a hőmérsékletet 190°C-ra, az előmelegített sütőben pedig 20-30 percig hagyd egyenletesen átsülni a vékonyabb hússzeleteket. A vastagabb szeleteket 220°C-on 30-40 percig érdemes sütni, fontos viszont, hogy a csirke sose süljön száraz közegben. Használj húspálcát, így könnyen ellenőrizni tudod, megfelelő-e már a hús állaga. 

Ha kevés olajban sütöd...

Magas hőmérsékleten csupán két percre lesz szükséged, hogy átsüljön a csirkemell egyik oldala (itt szintén a klopfolt, vékony csirkemellre kell gondolni). A magas hőfokon vigyáznunk kell arra, hogy az olaj ne égjen oda és ne kezdjen el pattogni, éppen ezért mi inkább a közepes vagy alacsonyabb hőfokot ajánljuk a sütésre: alacsonyabb hőmérsékleten a hús egy oldalát 4-6 percen keresztül érdemes sütni. 

Ha sok olajban/fritőzben sütsz... 

Forrósítsd fel az olajat 176-185°C-ra és 8-10 percig hagyd a húst a fortyogó olajban.

EZ IS ÉRDEKELHET:

via

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aladarkovacs8
aladarkovacs8 Thu, 2019-04-11 04:41

míg meg nem sül? kellene tudni mennyi idős volt a csibe,közelebb kerülnénk a meddighez