Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 étel, amit még véletlenül se egyél meg, ha penészes

Vannak ételek, amiket penészesen is megehetsz, gondolj csak a kéksajtra. Most viszont olyan élelmiszereket mutatunk, amiket semmiképp ne fogyassz el, ha penészes.

Néhány napja nagy port kavart az Egyesült Királyságban Theresa May kijelentése, miszerint ő nem dobja ki a penészes lekvárt. A brit miniszterelnök szavaival az élelmiszer-pazarlás ellen akart felszólalni, és azt is elmondta, hogy szerinte a lejárt szavatosságú ételeket sem szabadna rögtön kidobni. 

A miniszterelnök kijelentései nyomán a Independent a brit élelmiszer-hatóság ajánlásai alapján összegyűjtötte, hogy mik azok az ételek, amiket nyugodtan megehetünk, ha lekanalazzuk róla a penészt, illetve azokat is, amiket nem szabad, mert rosszul lehetünk tőle. Mivel korábban már írtunk arról, hogy mik azok az élelmiszerek, amiket meg lehet enni penészesen is, ezért most a másik csoportot mutatjuk be nektek:

1. Lágy sajtok

Míg néhány sajt simán elfogyasztható, ha penészes – például a kéksajt és kemény sajtok – addig a lágy sajtokat nem szabad megenni, ha penészesek lesznek. Ha a brie-n vagy a camembert-en penészfoltot látsz, akkor inkább dobd ki. 

Így akadályozhatod meg, hogy megpenészesedjen a sajtod:

Olvasd el praktikánkat!

2. Puha zöldségek és gyümölcsök

Ha a roppanós, feszes héjú gyümölcsök és zöldségek héjáról levágod a penészfoltot, simán megeheted. Ugyanez nem igaz a paradicsomra, uborkára vagy málnára, aminek magas a víztartalma.

3. Kenyér

Ha tárolózsákban, papírban tárolod a kenyeret, könnyen elszaporodhat benne a penész. Ez a szeletelt kenyereknél elég hamar be szokott következni. Ilyenkor még pirítósként se fogyaszd el őket. Készíts inkább egy új kenyeret házilag!

4. Lekvár

A penészes lekvár fogyaszthatóságáról megoszlanak a vélemények. Korábban mi is azt írtuk, hogy a nagyi házi lekvárja megmenthető, ha lekanalazzuk a tetejéről a penészt egy kis ép lekvárral együtt. A brit élelmiszer-hatóság ugyanakkor azt javasolja, hogy ne fogyasszuk el azt a terméket, ami már penészes, mert bajunk lehet tőle.

5. Löncshús

A magas víztartalmú élelmiszerek, mint a löncshús és a maradék húsételek károsak lehetnek, ha már megjelent rajtuk a penész. Ezek az ételek a baktériumok miatt is veszélyesek lehetnek, ezért semmiképp ne együk meg őket, ha már megbüdösödtek, vagy kifogásolható ízük van.

Ezeket olvastad már?

via Independent

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!