209 ezer milliárd forintnyi étel végzi a szemétben évente, pedig könnyen tehetünk a pazarlás ellen

A legkönnyebben úgy tehetsz a pazarlás ellen, ha újrahasznosítod a megmaradt ételeket.

Riasztó adatot hozott nyilvánosságra az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme) vezetője: évente 209 ezer milliárd forintnyi étel végzi a szemétben, pedig az összegnek már a fele véget vetne a világ éhezésének.

A fejlődő országokban a veszteség negyven százaléka a betakarítást követően vagy a feldolgozás során következik be, míg az iparosodott országokban a veszteség több mint 40 százaléka a boltokban és a fogyasztóknál kerül a szemétbe. Eközben a világon mintegy egymilliárd ember alultáplált, s mindegyikük jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből. Mivel a Föld nevű bolygón minden mindennel összefügg, az éhezés felszámolása közös felelősségünk. Mi magunk a legegyszerűbben úgy tehetünk ellene, ha a saját háztartásunkban odafigyelünk az élelmiszer-pazarlásra. Például azzal, ha a megmaradt ételt újrahasznosítjuk.

Persze a legjobb, ha eleve csak azt vesszük meg, ami biztosan elfogy. De ha mégis többet vásároltunk a kelleténél, akkor tegyünk a hűtőbe, vagy fagyasszunk le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tudunk időben felhasználni. Először is a maradékokat adagonként tegyük el dobozokba, címkézzük fel, és ha pár napon belül nem fogyna el, fagyasszuk le! (Ügyeljünk rá, hogy a legtöbb, hűtőbe tett maradékot 3-4 napon belül fel kell használni, és újramelegítéskor legalább 75°C-ra felforrósítani.)

Az újrafelhasználásra számtalan lehetőség nyílik, ennek csak a fantázia szab határt. A maradék húsból és zöldségből például készíthetünk alaplevet. Ezt fagyasszuk le jégkocka-tartóban, és a következő főzéseknél használjuk fel kis adagonként. Ugyanezt tehetjük a palack alján megmaradt sörrel és borral: a kis kockákra fagyasztott darabkák jól jönnek később szószok és raguk főzésekor.

Maradékmentő ötletek:

A maradék zöldséget turmixolva krémlevesekhez, tésztaszószhoz is felhasználhatjuk. Csirkéből ugyancsak számtalan új fogás készíthető: a csirkesült maradékból remek rizses húst főzhetünk, de a hideg sültet salátához, szendvicshez is felhasználhatjuk. A megmaradt csirkepörkölt másnap isteni húsos palacsinta alapja lehet; a ledarált főtt sonkából pedig csőben sült rakott zöldséget, sonkás tésztát vagy melegszendvicset is készíthetünk. Ha pedig esélyes, hogy a saláta egy része megmarad, akkor az öntetet mindenki a saját tányérján adja csak hozzá, anélkül ugyanis sokkal tovább eláll a saláta, amit másnap újra felszolgálhatunk.

A megszáradt kenyeret vagy zsemlét se dobjuk ki: készítsünk belőle pirított kenyérkockát. Légmentes dobozban öt napig eláll, és kiváló betét lesz a krémlevesekhez. De a száraz kenyérből, zsemléből aprítógéppel házi zsemlemorzsát is készíthetünk. A megszáradt kalácsot, aprósüteményeket is felapríthatjuk – ezek jó adalékul szolgálnak mindenféle édességhez, pudinghoz.

És végül: sose szégyenkezzünk, az étteremből is mindig vigyük haza a maradékot!

Támogasd te is az Élelmiszerbank munkáját, legyél te is ÉLELMISZERMENTŐ!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?