3+1 ok, amiért érdemes a bal oldaladon aludnod

Az alvási pozíciód nemcsak arra van hatással, hogy mennyire alszod ki magad, hanem úgy tűnik, mindegyik másképp hat a testedre és az egészségedre is.

Ha az egészségünkről van szó, akkor tudjuk, hogy figyelnünk kell a mozgásra, az étrendünkre, és arra is, hogy minél kevésbé stresszeljünk a mindennapokban. Az alvás jó esetben annyira van terítéken, hogy meglegyen a napi 7-8 óra, de ezen kívül nem gondoljuk túl, pedig egyre több kutatás mutatja, hogy érdemes lenne. Kiderült ugyanis, hogy az sem mindegy, milyen pozícióban alszunk, mert ez akár még az emésztésünkre is hatással lehet.

  1. Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy bal oldalon nem jó aludni, mivel a szívnek nem tesz jót. Ezt azóta párszor már megcáfolták, sőt, kiderült: a bal oldalon fekvés az egyik legegészségesebb, mivel segíti az emésztést, ezért azoknak is ideális, akik egyébként emésztési betegségekben szenvednek. Például, ha a bal oldaladra fordulva alszol, akkor szabad utat engedsz a szervezeted számára hasznosíthatatlan salakanyagoknak, hogy a vastagbeleden gond nélkül áthaladhassanak. Így, ha reggel felkelsz, nagyobb esélyed van arra, hogy rögtön ki is tudod üríteni ezeket, mintha bármilyen más pozícióban feküdnél.
  2. Ez talán egy egészséges emésztőrendszerrel rendelkező ember számára nem újdonság, de az alvópozíció sokat segíthet azok számára, akik székrekedéssel küzdenek, vagy gyulladásos bélbetegségük van.
  3. A bal oldalon alvás előnyös lehet azoknak is, akik refluxtól szenvednek, kutatók szerint ugyanis a gyomorsav ilyenkor nem tud visszafolyni a nyelőcsőbe, mivel a nyelőcső természetesen magasabban van, mint a gyomorszáj.
  4. Az emésztőrendszeri előnyökön kívül a bal oldali alvás abban is segíthet, hogy kevesebbet horkolj, vagy ne jelentkezzen nálad alvási apnoe, ilyenkor ugyanis a nyelved kisebb eséllyel blokkolja a légutat

Hátránya lehet a pozíciónak viszont, hogy több rémálmod lehet, mint bármilyen más póz esetében: egy 2004-es felmérés során kiderült, hogy azok közül, akik a jobb oldalukon aludtak, csak 15 százalék számolt be rossz álmokról, a bal oldalon alvóknál viszont 41 százalék számolt be hasonlóról. Ez viszont nagyon kis létszámú kutatás volt, úgyhogy előfordulhat: megéri kockáztatni az egészségügyi előnyök miatt.

Ezeket olvastad már?

via, via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.