Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3 tévhit a hatékony edzésről, amit ideje elfelejtened!

Majd' belehaltál a tornába? Olyan izomlázad van, hogy felállni nem bírsz? Akkor tuti hatékony volt az edzés! Vagy mégsem?

Lehet, hogy te is sokszor gondoltad már hatékonynak azokat az edzéseket, melyek után napokig izomlázad volt, másnap alig tudtál felkelni az ágyból olyan fáradtnak érezted magad, vagy maga az edzés volt nagyon intenzív és fárasztó. De sajnos nem biztos, hogy így van és valóban ezek lennének a leghatékonyabb edzések!

Az, hogy kinek mi számít hatékony edzésnek elsősorban edzéscél, testalkat, egészségi és fittségi állapot függő, de vannak azért olyan jelek, amiből egyértelműen le lehet szűrni, hogy egy edzés valóban hatékony-e. Ezek mellett vannak olyan intő jelek is, melyeket sokszor tévesen értelmezünk, és az edzés hatékonyságának tudjuk be, pedig nem biztos, hogy valóban azt jelzik. Így még az is előfordulhat, hogy hetekig, sőt hónapig nem küszöbölöd ki a hibákat.

1. tévhit: kínzó izomláz napokon keresztül

Szerintem mindenki tapasztalta már, hogy milyen érzés, amikor egy edzés másnapján kínzó izomláz gyötri az embert. Ez azonban, a tévhittel ellentétben inkább edzés hibákra, mintsem az edzés hatékonyságára utal. Az izomláz egyik oka ugyanis az, hogy a tejsav-koncentráció megemelkedik az izomszövetben, amikor oxigénhiányos állapotba kerül a szervezet (tehát túl intenzív az edzésed, és az izmok nem jutnak elég oxigénhez). Ilyenkor az edzéshez szükséges energiát nem zsírból, hanem a szénhidrát-tartalékokból nyeri a szervezet, melynek következményeként tejsav keletkezik.

Persze nemcsak a túl nagy intenzitású edzések okozhatnak izomlázat. Érezhetsz kínzó izomlázat akkor is, hogyha nem melegítettél be elég alaposan, számodra (még) túl nagy súlyokkal dolgoztál, vagy nem nyújtottál le rendesen az edzésed végén (tapasztalataim szerint ezt a legjellemzőbb).

Tehát az izomláz az izmoknak egy, a szokásosnál nagyobb, vagy új terhelésre adott válasza, nem pedig a fejlődés jele, mint ahogy azt sokan gondolják.

Tény

Önmagában nincs semmi baj azzal, ha valakinek izomláza van, egészen addig amíg normális mértékű. (Érzed az izmaidon, hogy dolgoztak, de nem ébredtél összetörve.) Persze akkor is előfordulhat erősebb izomláz, hogyha új eszközt vagy edzésmódszert alkalmazol, amit a tested eddig még nem ismert. Ilyenkor jellemzően az izomrostok mikrosérülései okozzák a fájdalmas izomlázat. Ennek mértékét viszont jelentősen lehet csökkenteni az alapos, edzés végi statikus nyújtással. Ez azt jelenti, hogy minden izomcsoportot legalább 15 mp-en keresztül le kell nyújtani. Ez egyébként nemcsak az izomláz elkerülése miatt, hanem az izmok rugalmasságának megőrzése és fokozása miatt is nagyon fontos

2. tévhit: úgy érezted az edzésen, hogy az életedért küzdesz

Amikor úgy érzed edzés közben, hogy nem bírod tovább, az bizony nem véletlen. Kezdő sportolóknál edzés közben sokszor előfordul hányinger, szédülés, légszomj, rosszullét. Fontos tudni, hogy ezek közül egyik tünet sem a hatékony edzés természetes velejárója. Ezeknek a tüneteknek a leggyakoribb oka a túl magas intenzitású edzés, a rossz légzéstechnika, vagy a hipoglikémia (amikor hirtelen leesik a vércukorszint). Annak érdekében, hogy ezeket a tüneteket elkerüld és valóban hatékonyan sportolhass, érdemes már az első alapozó edzéseken megtanulni a helyes légzéstechnikát, fokozatosan, lassan edzésről, edzésre emelni a terhelést a cardio- és a súlyzós edzések tekintetében egyaránt, valamint odafigyelni az edzés előtti megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát bevitelre és a folyadékpótlásra is.

Tény

Félreértés ne essék, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincs helye egy edzéstervben az intenzív tréningeknek, sőt haladóknak kifejezetten hatékonyak lehetnek bizonyos esetekben. Ahhoz viszont, hogy egy magasabb intenzitású, és/vagy bonyolultabb koordinációt igénylő, kifejezetten haladó edzés hatékony legyen, már szükség van egy alap állóképességre, tudatosságra, és megfelelő testtudatra, amit bizony közepes intenzitású edzésekkel lehet megalapozni. Amennyiben ez megtörténik és fokozatosan növeled a terhelést, a magasabb intenzitású edzéseken sem érzed majd, hogy az életedért kell küzdeni

3. tévhit: amikor edzés után befalnád a hűtő teljes tartalmát

Az edzés utáni éhség teljesen természetes és normális, hiszen sportolás során az izmokban lévő glikogénraktárak kiürülnek, amit edzés után pótolni is kell. Akkor van gond, ha úgy érzed bármennyit tudnál enni, olyan éhes vagy. Ennek az egyik (leggyakoribb) oka, hogy sokan éhgyomorra edzenek, ami az edzés hatékonyságára – finoman szólva – nincs a legjobb hatással, hiszen a terhelhetőség is alacsonyabb lesz az edzés alatt. Éppen ezért edzés előtt mindenképpen érdemes megfelelő mennyiségű, lassan felszívódó szénhidrátot és fehérjét fogyasztani, így képes lesz a szervezet folyamatos energiaellátást biztosítani az izmoknak az edzés ideje alatt, ráadásul az edzés utáni farkaséhség is jelentősen csökkenni fog.

Tény

Az edzés után valóban pótolni kell a szénhidrátot, de ehhez elég lehet némi gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó gyümölcs vagy 100%-os gyümölcslé is. Később természetesen lehet és kell is rendesen étkezni, de nem szabad kienni a hűtőt. Attól függően, hogy melyik napszakban edzettél, egy kiegyensúlyozott, megfelelő energia-, fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmú ebéd vagy vacsora legyen napirenden. Amennyiben az edzés nem volt intenzívebb a kelleténél, és betartottad az étrendedet, ezt elégnek fogod érezni.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!