Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

21-féle rizst teszteltek, kiderült, hogy sokuk rákkeltő anyagot tartalmaz

Alapvető élelmiszer, sokat eszünk belőle, de úgy fest, nagyon nem mindegy, hogy milyen fajtát és mennyit, mert mérgező is lehet.

A rizs az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk: akár rizses húst, akár risottot vagy paellát készítünk, mert sokan nem engedünk a krumpli és a tészta egyeduralmának. 

Gond lehet azonban, ha minden villányi rizzsel nagyobb mennyiségű káros anyag kerül a szervezetünkbe. A német fogyasztóvédelmi alapítvány, a Stiftung Warentest 21 fajta rizst tesztelt le káros anyagokra, köztük hosszú szeműt, basmati rizst, illetve barna rizseket is, és arra jutott, hogy ezek közül nem egy veszélyes lehet az egészségre.

A leginkább egészségkárosító anyag, mely minden rizsben megtalálható: az arzén.

Ez elvileg a talajban is fellelhető, de a basmati rizst leszámítva az összes fajtában több volt a naponta megengedett egy milligrammos mennyiségnél. A méreg a trágyával kerül a zöldségbe, és nagyobb mennyiségben rákkeltő hatással bír.

Az arzén mellett a rizsek több, mint felében kadmiumot is találtak. Ez a nehézfém lerakódik a testben, és károsíthatja a csontokat, valamint a vesét.

Ugyancsak a vizsgált fajták felében találtak ásványi olajokat, melyek a feldolgozás során kerülhettek ételbe.

A permetezőszerek is komoly gondot okoznak – ezek nyolc fajtában voltak kimutathatóak a huszonegyből.

Mi a megoldás? A mosás!

A fogyasztóvédelmi szervezet azt javasolja, hogy annak elkerülése érdekében, hogy ezek a káros anyagok a szervezetünkbe jussanak, mindig nagyon alaposan mossuk meg a rizst főzés előtt. Ez ugyan szinte sosem szerepel a csomagoláson, de a káros anyagok nagy részétől már ezzel is megszabadulhatunk. Így problémássá válhat a zacskós rizsek használata, de talán megéri a fáradságot, hogy nem fogyasztjuk ezeket, és így nem kockáztatjuk az egészségünket sem.

Ezeket láttad?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!