21-féle rizst teszteltek, kiderült, hogy sokuk rákkeltő anyagot tartalmaz

Alapvető élelmiszer, sokat eszünk belőle, de úgy fest, nagyon nem mindegy, hogy milyen fajtát és mennyit, mert mérgező is lehet.

A rizs az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk: akár rizses húst, akár risottot vagy paellát készítünk, mert sokan nem engedünk a krumpli és a tészta egyeduralmának.

Gond lehet azonban, ha minden villányi rizzsel nagyobb mennyiségű káros anyag kerül a szervezetünkbe. A német fogyasztóvédelmi alapítvány, a Stiftung Warentest 21 fajta rizst tesztelt le káros anyagokra, köztük hosszú szeműt, basmati rizst, illetve barna rizseket is, és arra jutott, hogy ezek közül nem egy veszélyes lehet az egészségre.

A leginkább egészségkárosító anyag, mely minden rizsben megtalálható: az arzén.

Ez elvileg a talajban is fellelhető, de a basmati rizst leszámítva az összes fajtában több volt a naponta megengedett egy milligrammos mennyiségnél. A méreg a trágyával kerül a zöldségbe, és nagyobb mennyiségben rákkeltő hatással bír.

Az arzén mellett a rizsek több, mint felében kadmiumot is találtak. Ez a nehézfém lerakódik a testben, és károsíthatja a csontokat, valamint a vesét.

Ugyancsak a vizsgált fajták felében találtak ásványi olajokat, melyek a feldolgozás során kerülhettek ételbe.

A permetezőszerek is komoly gondot okoznak – ezek nyolc fajtában voltak kimutathatóak a huszonegyből.

Mi a megoldás? A mosás!

A fogyasztóvédelmi szervezet azt javasolja, hogy annak elkerülése érdekében, hogy ezek a káros anyagok a szervezetünkbe jussanak, mindig nagyon alaposan mossuk meg a rizst főzés előtt. Ez ugyan szinte sosem szerepel a csomagoláson, de a káros anyagok nagy részétől már ezzel is megszabadulhatunk. Így problémássá válhat a zacskós rizsek használata, de talán megéri a fáradságot, hogy nem fogyasztjuk ezeket, és így nem kockáztatjuk az egészségünket sem.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...