Készítsd te is úgy a csokimousse-t, mint a legmenőbb séfek!

A csokimousse egy nagyon könnyű, lágy édesség, és bár a végeredmény szinte lebeg, az elkészítése igényel néhány technikai trükköt. Mutatjuk!

A londoni The French House séfje, Neil Borthwick elárulta, hogyan lehet tökéletes ez az édesség. Borthwick először is habcsókot készít – ez egy felvert tojásfehérje, amibe 115C-os cukorszirupot kevernek el, hogy megkeményedjen (a forró szirup megfőzi a fehérjét, így nincs szükség sütésre) -, majd hozzáadja az olvasztott csokoládét és az enyhén felvert tejszínhabot, végül az egészet a hűtőbe teszi. „Mindig jó minőségű csokoládét használj” - figyelmeztet a séf. „Én egy 72%-os csokoládéval dolgozom."

Az olcsó csokoládékban általában túl sok a kakaóvaj, ami annyira megkeményedik, hogy végeredményként egy csokitéglád lesz. Fontos még, hogy ne add hozzá a csokoládét, amíg a tojásfehérje teljesen meg nem keményedik, különben csokilevest kapsz. Harold McGee a Keys to Good Cooking című szakácskönyvében pedig azt javasolja, hogy egy óráig pihentetni kell a mousse-t, mielőtt az ember betenné a hűtőbe, így a kakaó „olyan kristályokká áll össze, amik aztán tisztábban és üdítőbben fognak elolvadni a szájban.”

Elizabeth David angol szakácskönyvíró 1960-ban megjelentetett mousse receptje talán a legegyszerűbb és legbiztosabb: egyszerűen csak csoki és tojás kell hozzá. „Egy régi és megbízható formula, szerint négy tojássárgájába 120 gramm olvasztott keserű csokoládét és négy tojásfehérjét kell belekeverni” - áll a könyvében. Bár ez egy nagyon egyszerű és biztos recept, a bristoli Little French séfje és tulajdonosa, Freddy Bird hozzátette, ez a változat nagyon megkeményedik, így hamarabb ki kell venni a hűtőből, mint más változatoknál. Mivel ez egy étterem forró konyhájában nem a legjobb a mousse-nak, ők először sabayon tojást készítenek, majd ehhez adják hozzá a csokit, végül pedig a felvert tojásfehérjét és némi tejszínt. Szerencsére otthon nincsenek ilyen nehezítő tényezők, így most már minden adott, hogy egy tökéletes csokimousse-szal kápráztasd el a környezeted!

Ezeket olvastad már?

via

címlapfotó: iStock

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...